27 Aralık 2011 Salı

SEVGİ NİN SPESYAL ÇORBASI - HAVUÇLU, YER ELMASI ÇORBASI - - Et sulu, Tahıllı, Bakliyatlı, Kış Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  Yarım kg. yer elması, 2 tane havuç, 1 çay bardağı kırmızı mercimek, 1 çay bardağı pirinç, 1 tatlı kaşığı bulgur, 1 baş soğan, 1 iri diş sarımsak, 3 su bardağı ( yarım lt. ) et suyu, 3 su bardağı su, 1 tane kesme şeker, 1 tane limon, 1 tutam karışık baharat, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; İnce kıyılmış dereotu, taze çekilmiş karabiber  YANI İÇİN; Taze sıkılmış limon suyu veya küçük limon dilimleri, minik ekmek dilimleri      HAZIRLANIŞI :  Yer elması yıkanır, kurulanır ve kabukları soyulup, küçük küpler halinde doğranarak, yarım limon sıkılmış suyun içinde ( kararmamaları için ) bekletilir. Havuçlar yıkanır, kurulanır ve üzerleri bıçak ile kazınır. Küçük küpler halinde doğranarak, yer elmalarının bulunduğu, limonlu suya koyulur. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince ince çentilerek doğranır. Sarımsağın kabukları soyulur. Tencereye, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. İçine  kuru soğan ve sarımsak  1 tane kesme şeker, 1 çay kaşığı tuz, bir tutam karışık baharat  koyularak, harlı ateşte, sürekli karıştırılarak, çok az  kavrulur. Havuçlar koyulur ve biraz daha birlikte kavrulur. Yer elmaları da eklenerek, üzerlerine yarım limon sıkılıp, 1 - 2 dakika daha kavrulduktan sonra  et suyu ve  su  ilave edilerek, ateş kısılır.  Orta hararetli ateşte, kapağı kapalı olarak, sebzeler yumuşamaya başlayıncaya kadar, kaynamaya bırakılır. Kırmızı mercimek ve pirinç birleştirilerek, iyice yıkanır ve süzülür. Bulgur da sudan geçirilip, suyu süzülerek, bu karışıma ilave edilir. Sebzelerin yumuşamasına yakın, bu karışım çorbaya ilave edilir ve karıştırılarak, tencerenin kapağı kapalı olarak, pişmeye bırakılır. Ara sıra kontrol edilerek, tahta bir kaşık ile ( sebzelerin ezilmemesi için ) karıştırılır. Sebzeler yumuşayınca, tuzu ayarlanarak, çorba ateşten alınır. Üzerine; ince kıyılmış dereotu ve taze çekilmiş karabiber serpiştirilerek, taze sıkılmış limon suyu veya ince bir dilim limon  eşliğinde, minik ekmek dilimi ile sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    ** TEKERLEME :  Çiğdem çiğdem çiçekcik. Elimi kestim bıçakcık. Yağlık getir silelim. Deve boynuna binelim. Deve boynunda bir pazar. İçinde tilki gezer.   * Bir iki. Kurnaz tilki. Fındık fıstık. Kadifeden yastık. Al çık. Bal çık. Sen çık.   * Yağ yağ yağmur. Tarlada çamur. Teknede hamur. Ver Allahım ver. Sellice yağmur.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder