17 Aralık 2011 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TARHANALI, BALIK ÇORBASI - - Balık Sulu, Hamurlu, Balıklı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -


- Tarhanalı balık çorbası -
   MALZEMELER :  1 baş soğan, 2 diş sarımsak, 1 tane yapraklı kereviz sapı, 1 tane defne yaprağı, 3 sap dereotu, 1 çay kaşığı çörek otu, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı hardal,  1 tutam köri, 1 çay kaşığı tuz, 300 gr. kırlangıç balığı veya 1 tane büyük  levrek balığı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 çorba kaşığı toz ev tarhanası, 2 tane büyük boy domates, 1 küçük parça havlıcan ( 1 küçük parça zencefil veya zerdaçal da olabilir ), 1 çorba kaşığı zeytinyağı   ÜZERİ İÇİN; 1 tane taze soğan, 3 tane minik domates, 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi, 6 parça minik limon parçası, 6 dal roka veya tere  HAZIRLANIŞI :  Soğan ve sarımsağın  kabukları soyulur, yıkanır. Kereviz sapı, defne yaprağı, dereotu yıkanır.  Havlıcan, zencefil veya zerdaçal parçası yıkanır. Hepsi tencerenin içine koyulur. Üzerine; çörek otu, karabiber, kimyon, kekik, hardal, köri, tuz ilave edilir. Balık, ayıklanarak temizlenir ve iyice yıkanarak, tencereye koyulur. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edilerek, orta hararetli ateşte, balık yumuşayıncaya kadar ( yaklaşık 20 dakika ) kaynatılır. Balık kaynarken, büyük domatesler yıkanır, kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılır ve blenderden geçirilir. Çorba piştikten sonra üzerini süsleyeceğimiz malzemeler hazırlanır. Taze soğan, ayıklanır, yıkanır ve ince ince doğranır. minik domateslerin sapları koparılır, yıkanır ve enlemesine 2 eşit parçaya bölünür. Kaşar peyniri rendelenir. Limon yıkanarak,  minik limon parçaları hazırlanır. Roka veya tere yaprakları yıkanır. Balık yumuşayınca, kevgir ( delikli kepçe ) ile tencereden tabağa çıkarılır. Ilınınca, balık etleri ile kılçıklar ayıklanarak, ayrı ayrı tabaklara koyulur. Balık etleri, lokmalık veya biraz küyük parçalar halinde hazırlanır. Tencerede, balığın haşlandığı su, başka bir tencereye, tel süzgeç ile süzülerek aktarılır. Bunun içine, tarhana, blenderden geçirilen domatesler ve zeytinyağı  ilave edilerek, orta hararetli ateşe oturtulur. Tarhana pişip,  kıvam alıncaya kadar, sürekli olarak tahta kaşık ile karıştırılır. Çorba pişince, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılır. İçine, hazırlanan balık etleri ilave edilir. Üzeri; Hazırlanan, kaşar rendesi, taze soğan, minik domatesler, minik limon dilimleri, roka veya tere yaprakları ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    * 1207- 1273    Yaşamını '' HAMDIM, PİŞTİM, YANDIM '' sözleri ile özetleyen Mevlâna Celâleddin-i Rûmi öldü. Bu gün,  738. ölüm yıldönümü ' dür.  Ölüm gününü, Allah ' a kavuşma ânı olarak düşündüğü için, Düğün Gecesi olarak kabul etmişti.  '' Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün. '' diyen Mevlâna, çağlar boyu etkisi süren, höşgörü felsefesi ile halen tüm dünyada, insanları etkilemeye devam etmektedir. Gel, gel, ne olursan ol, gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol, gel! Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel!  * KARDEŞLİK :  Mevlana Celâleddin-i Rumi, bağlıları ile birlikte, bir gün yolda yürümektedirler. Az ilerde birkaç köpeğin sarmaş dolaş uyuduklarını görürler. O sırada müritlerinden biri, bu manzaraya hayran hayran baktıktan sonra şöyle der: '' Ne güzel bir kardeşlik örneği!  Keşke bütün insanlar bundan ibret alsa. '' Mevlâna, gülümseyerek karşılık verir: '' Aralarına bir kemik at da gör kardeşlik örneğini ''                                                                                                                                  
- Tarhanalı balık çorbası -

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder