13 Aralık 2011 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KUSKUSLU İLKBAHAR ÇORBASI - - İlkbahar Sebzeleri ile Kuzu Etli, Sütlü, Hamurlu Çorba - ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 baş soğan, 2 - 3 diş sarımsak, 1 tane yaprakları ile birlikte kereviz, 1 tane havuç, 1 tane patates, 1 su bardağı bezelye, 1 su bardağı iç bakla, 1 kase madımak, 1 sap pırasa, 5 - 6 tane taze fasulye, 1 su bardağı kuskus, 1 tane taze kabak, 2 - 3 dal brokoli, 2 tane çerliston biber, 5 su bardağı su, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra doğranmış domates, 2 tane defne yaprağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 tane limon,  300 gr. koyun eti, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 kase kıyılmış semizotu ile rendelenmiş kaşar peyniri  HAZIRLANIŞI :  Kuzu eti, yıkanarak tencereye  koyulur. Defne yaprağı, karabiber, kırmızı toz biber, sarımsaklar,  kabukları soyulup, yıkandıktan sonra küp doğranmış soğanlar ve 6 su bardağı su  da tencereye ilave edilerek, orta hararetli ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kerevizin kabukları soyulur, yıkanarak temizlenir ve küçük küpler halinde doğranarak, büyük bir kasede hazırlanmış olan limon sulu suyun içine koyulur. Havucun üzeri bıçak ile kazınır, yıkanır ve küçük küpler halinde doğranarak, limon sulu kaseye koyulur. Patatesin kabuklrı soyulup yıkandıktan sonra küçük küpler halinde doğranarak, limon sulu kaseye koyulur. bezelyeler ayıklanıp yıkanır. İç bakla yıkanır. Madımaklar ayıklanarak, yıkanır ve suları süzdürülür. Pırasa ayıklanır, yıkanarak temizlenir ve ince ince kıyılır. Taze fasulyeler ayıklanarak yıkanır ve ince ince kıyılır. Kabağın üzeri kazınır, yıkanır ve küçük küpler halinde doğranır. Brokoli dalları yıkanarak, küçük küçük dalcıklara ayrılır. Çerliston biberler yıkanır, tohumları temizlenir ve ince ince kıyılır. Hazırlanan tüm sebzeler, doğranmış domatesler,  kararmamaları için,  limon sulu suda bekletilen sebzeler, sudan çıkarılıp, suları süzülerek,  içinde et pişirilen tencereye aktarılır. Tencerenin içindeki su, 5 su bardağı olmalıdır. Eksik ise, sıcak su ilavesi ile tamamlanır. 1 su bardağı süt, zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz da ilave edilerek  karıştırılır ve  orta hararetli ateşte, sebzeler hafif diri olacak şekilde pişirilir. Kuskuslar ilave edilir. Kuskuslar da  pişince, tencere ateşten alınır. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Çorbanın üzerine, ayıklanıp yıkanmış ve yaprak yaprak ayrılmış semizotu ve kaşar peyniri rendesi koyularak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.       * Çorbada, kemikli kuzu kol eti  parçaları da kullanılabilir.    ** MANİ :  Madımak kurutmadım, Yar seni unutmadım. Hatırını saydım da, Üstüne yar tutmadım.   * Kayalarda sarmaşık, Görmeden oldum aşık. Yar aklıma gelince, Elimden düştü kaşık.   * Limon ektim tasa, Bitmedi kaldı kışa. Kız ben seni alırdım, Askerlik geldi başa.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder