24 Aralık 2011 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ETLİ, ET SULU, KEREVİZLİ, KUSKUSLU, LAHANA ÇORBASI - - Etli, Et Sulu, Hamurlu, Otlu, Soslu, Kış Sebzeli Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 baş soğan, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı dolusu tereyağı, 1 tane küçük  havuç, 5 tane lahana yaprağı, 200 gr. yağsız dana veya koyun kıyması, 1 tatlı kaşığı salça, 2 tane büyük domates püresi, 1 tane çerliston veya sivri biber, 5 su bardağı et suyu veya su, 1 çay bardağı kuskus, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, yarım tatlı kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı kuru nane, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı toz zerdeçal, 1 tane defne yaprağı, yarım limon, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 baş küçük kereviz, 1 tane küçük havuç, domates sosu, çörek otu, kuru nane yaprağı  HAZIRLANIŞI :  Tencereye zeytinyağı ve tereyağı koyulup, ısıtılır. İçine; kabukları soyulup yıkandıktan sonra küp doğranmış soğan, kabuğu soyulup yıkandıktan sonra çentilmiş sarımsak koyularak, tuz ilavesi ile birlikte, 5 dakika kadar kavrulur. Kıyma, karabiber, kırmızı pul biber koyularak, kavurmaya devam edilir. Havuçların üzeri bıçak ile kazınır, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, tencereye ilave edilir. Kereviz soyulur, yıkanır ve limon ile ovulur. Dolma oyacağı ile oyulur ve oyuktan üzeri kazınmış havuç geçirilerek, üzerinden ince parçalar çıkartılır. Çerliston veya sivri biberin sapı ve tohumları çıkarılır, yıkanır ve küçük küçük doğranarak, tencereye ilave edilir. Karıştırılır ve  3 - 4 dakika daha kavrulur. Salça ilave edilir. Yıkandıktan sonra kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılarak, blenderden geçirilerek, püre haline getirilmiş domatesler de ilave edilerek, karıştırılmak suğreti ile pişirmeye devam edilir. Yıkandıktan ve suyu süzdürüldükten sonra ince ince kıyılmış kahana yaprakları da koyulup karıştırılarak, pişirmeye devam edilir. Et suyu veya su, defne yaprağı, diğer baharatlar da ilave edilerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, kuskuslar ilave edilerek, karıştırılır. Sebzeler yumuşayıp, kuskuslar büyüyüp, pişinceye kadar, önce orta hararetli sonra kısık ateşte pişirilir. Üzerine limon suyu sıkılıp karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, 5 dakika kadar dinlendirilir. Üzeri için; kerevizin kabukları soyulur, yıkanır ve limon ile ovulduktan sonra dolma oyacağı ile ortasından oyulur, oyulan yerden; üzeri kazınarak yıkanmış havuç geçirilir ve üzerinden derin olmayan kesimlerle parçacıklar çıkartılır. Enlemesine bir parmak genişliğinde kesilerek, çiçekler elde edilir. Küçük bir tencerede üzerini örtecek kadar az su ve limon suyu ile tuz koyularak, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen ve dinlendirilen çorba, büyük servis kasesine boşaltılır. Üzerine; Kereviz ve havuç ile hazırlanan çiçekler koyulur. Domates sosu, kuru nane yaprakları ve çörek otu serpiştirilerek, süslenen çorba; sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.    * ÇAĞDAŞ GÖRGÜ :  Gününü başkalarıyla tartışarak, çekişerek geçiren bir insanın, kendi ruhunn derinliklerindeki yaratma gücünü ortaya çıkarabilecek ne gücü kalır ne de isteği. Nezaket kurallarının uygulanması, bu açıdan bakılınca, güzel çiçeklerle bezenmiş bir bahçedeki yabani otların ve pisliklerin temizlenmesine benzetilebilir. Yaşamınızdaki yabani otları ayıklayın, çiçeklerinizi açtırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder