1 Aralık 2011 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - AŞURE ÇORBASI - - Tahıllı, Bakliyatlı, Meyveli, Kuruyemişli Çorba - ( 10 kişilik ) - Sıcak Çorba - '' AŞURE ( MUHARREM ) AYI VE ÖNEMİ ''


- Aşure Çorbası -
  MALZEMELER :  2 su bardağı buğday, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı pirinç, yarım su bardağı kuru fasulye, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı çam fıstığı, 1 tane elma, 3 tane kuru kayısı, 1 tane limonun rendelenmiş kabuğu, 1 tane portakalın rendelenmiş kabuğu, 50 gr. kuru üzüm, yeterli miktarda su, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN;  5 tane kuru kayısı, 5 tane kuru incir, 1 tane büyük nar, 10 tane fındık, 10 tane ceviz, 1 çorba kaşığı tarçın, 2 çorba kaşığı gül suyu  HAZIRLANIŞI :  Buğdaylar, bol su ile yıkanarak, tencereye koyulur ve bir gece önceden, sıcak su ile bir taşım kaynatılıp, tencerenin kapağı kapalı olarak, sabaha kadar bekletilir. Bir gece önceden, iyice yıkandıktan sonra ıslatılmış nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı tencerelerde haşlanır. Bekletilen buğdaya eklenir. Bol su ile yıkanıp, suyu süzdürülmüş  pirinç, bol su ile yıkanıp suyu süzdürülmüş kuş üzümü, çam fıstığı, bol su ile yıkanıp suyu süzdürülmüş kuru üzüm, yıkanıp kabukları soyulduktan sonra çekirdek ve çekirdek yatakları temizlenip küp doğranmış elma, bol su ile yıkanıp suyu süzdürülmüş kuru kayısı  ilave edilir. Tencereye, malzemelerin üzerini, 4 - 5 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve karıştırılarak pişirilir. En son, portakal ve limon kabuklarının rendesi ilave edilir ve karıştırılarak, bir taşım daha kaynatılır. Yeterli miktarda tuz ilave edilir. Çorba, kıvam alınca, ateşten alınarak, çorba tabaklarına paylaştırılır. Üzerleri; küçük kesilmiş kayısı, incir, nar taneleri, fındık, dövülmüş ceviz, gül suyu ve tarçın ile süslenerek, isteğe göre; sıcak, ılık veya soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.    *AŞURE ( MUHARREM ) AYI,   26 KASIM  2011 CUMARTESİ GÜNÜ BAŞLAMIŞTIR. 5 ARALIK PAZARTESİ GÜNÜ, '' AŞURE GÜNÜ '' DÜR.   * İnanca göre; Muharrem Ayı ' nın 10 ' unda Hz. Nuh ' un gemisi, tufanın sularından kurtulup, Cudi dağında karaya ulaşır. Bu kurtuluşu kutlamak için, geminin ambarında kalan, bütün tahıl ve bakliyatların karıştırılıp, birleştirildiği bir tatlı yapılır ve bu tatlı gemidekilere paylaştırılır. İşte her yıl, Muharrem ayı' nın 10. gününde aynı tatlı, yani; '' AŞURE '' hazırlanarak, komşulara, tanıdıklara ikram edilir. Böylece; İnsanlar, hem bu lezzeti  diğer insanlarla paylaşmış, hem de Hz. Nuh ' un serüvenini tekrar hatırlamış olurlar.  * Ben de çeşitli sebeplerden dolayı, tatlı yiyemeyen insanlara, bu özel günde, yiyebilmeleri için, hazırlanışı bana özel,  nefis '' AŞURE ÇORBASI '' tarifi vermeyi uygun buldum. Afiyet olsun.  *  Tatlı olarak hazırlanan  Aşurenin  temel  malzemeleri aynı olmakla birlikte,  pişirilişi, sunuluşu ve süslenişi, yörelere göre farklılık göstermektedir. Genellikle; tatlı, soğuk ve koyu kıvamlı olarak hazırlanan  Aşure,  bazı yörelerde;  sulu ve sıcak olarak  '' AŞURE ÇORBASI '' olarak da ikram edilmektedir.                                                                                                                                              
- Aşure Çorbası -
- Aşure Çorbası -
- Aşure Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder