13 Aralık 2012 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BALKABAKLI YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 tane havuç, 1 dilim balkabağı ( yaklaşık 300 gr. ), birkaç tane sapı ile birlikte kereviz yaprağı, 1 tane defne yaprağı, 1 tane ayva yaprağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 su bardağı kemikli et suyu, yarım çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı un, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 çay kaşığı kişniş tohumu, 1 çay kaşığı toz kimyon, 1 tane limon     HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır ve ince ince çentilerek, tabağa alınır. Yeşil mercimekler ayıklanır, yıkanır ve tel süzgeç içinde, suyunun süzülmesi için bekletilir. Havucun üzeri kazınır, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenerek, tabağa alınır. Balkabağının kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkartılır. Küçük küpler halinde doğranır. Yıkanır ve suyunun süzülmesi için, tel süzgeçte bekletilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Çentilmiş soğanlar, defne yaprağı, ayva yaprağı, karabiber ve bir miktar tuz ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, yaklaşık  2-3 dakika,  soğanlar hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Küçük küpler halinde doğranmış balkabakları ve yeşil mercimekler ilave edilir ve karıştırılarak, 2-3 dakika kadar daha kavurmaya devam edilir. Rendelenmiş havuçlar ilave edilir ve 2 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Süt ile kemikli et suyu ilave edilip, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Sos tavasında, 1 çorba kaşığı un, rengi dönünceye kadar kavrulur. Çorbaya ilave edilip, tahta kaşık ile yavaşça  karıştırılır. Kereviz sapları ile yaprakları iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılarak, çorbaya ilave edilip, karıştırılır. Yeşil mercimekler ile kabaklar pişince, çorba ateşten alınır. Defne ve ayva yaprakları, çorba tenceresinin içinden çıkartılır. Çorba, büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Üzeri ; kişniş tohumu ve toz kimyon ile süslenir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.       * BİLGİ :  Balkabağının Faydaları : 1- Anavatanı Amerika kıtasıdır. 2- Damarları güçlendirir. 3- Beta kroten bakımından çok zengindir. 4- Kalp hastalıkları ve kansere neden olan DNA zararlarını önler. 5- Tohumları, iltihaplanmayı azaltır. 6- Trigliseriti ( kandaki yağ oranının artması ) düşürür. 7- Balkabağının tohumları, bol miktarda magnezyum içerir. 8- İçerdiği magnezyum ile kasların düzenli çalışmasını sağlar.                                                                                                                                
Sevgi ' nin Spesyal Çorbası -Balkabaklı Yeşil Mercimek Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder