2 Aralık 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - PULLU ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  PULLAR İÇİN ;  1,5 su bardağı un, 1 tane yumurta, bir tutam tuz, yeterli miktarda içme suyu   DİĞER MALZEMELER ;  1 tane kuru soğan, 1 çay bardağı kuru börülce, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tane limonun taze sıkılmış suyu, çay kaşığının ucu ile karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çorba kaşığı kuru nane    HAZIRLANIŞI :  Kuru börülceler, iyice yıkanır ve akşamdan, üzeri açık olarak suya koyulup, sabaha kadar bekletilir. Sabah, suyu dökülerek, tekrar yıkanır ve üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile orta hararetli ateşe oturtulup, kaynamaya bırakılır. Üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır.  Pullar için ; una bir miktar tuz ilave edilip karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Açılan yere yumurta kırılır. Yumurtanın etrafından yavaş yavaş unlar toplanarak ve sicim gibi ince akıtılan su ile beraber, sert kıvamlı bir hamur tutulur. 5 dakika kadar, nemli bez altında dinlendirildikten sonra un serpilmiş tezgahta oklava ile 3 mm. kalınlığında açılır. Unlanmış araç ile 2 veya 3 cm. çapında yuvarlak daireler çıkartılır. Unlanmış tepsiye dizilir. Ara sıra tepsi sallanarak, hamurların her tarafının unlanması sağlanır. Dirice kıvamda haşlanan kuru börülceler, delikliye boşaltılır. Üzerine bir bardak soğuk su dökülür. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır, kurulanır ve küçük küçük çentilerek, zeytinyağının içine ilave edilir. Bir tutam karabiber ve tuz koyulur. Tahta kaşık ile karıştırılarak, pembeleştirilir. Salçalar ilave edilerek, biraz daha kavrulur. Haşlanan börülceler ilave edilerek, bir iki çevrilir. Çorbanın suyu ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş biraz kısılır ve hamurdan hazırlanan pullar ilave edilir. Bir taşım kaynatılır. Hamurlar pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, tuz ilavesi yapılır. Büyük porselen çorbalığa boşaltılarak, kapağı kapatılır. Üzeri için ; Sos tavasına tereyağı koyulur. Orta hararetli ateşte eritilir. Kırmızı pul biber veya toz biber ve kuru nane ilave edilir. Karıştırılır ve yanmadan ateşten alınarak, dinlenen çorbaya ilave edilir. Hazırlanan çorba, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde, sofraya götürülerek sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.     * İstenirse Çorbada içme suyu yerine, et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu da kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder