5 Aralık 2012 Çarşamba

TOZ TARHANALI KEREVİZ ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 tane sap ve yaprakları ile beraber kereviz, 2 tane havuç, 1 çay bardağı toz tarhana, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tane limon, 6 su bardağı tavuk suyu, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  4 dilim, küp doğranmış bayat  ekmek içi, 4 diş ezilmiş sarımsak     HAZIRLANIŞI :  Kerevizlerin kabukları soyulur. Yıkanır, sap ve yaprakları ile birlikte rendelenir. Üzerine, limon sıkılır ( kararmaması için ). Havuçların üzeri kazınır. Yıkanır ve küçük küpler halinde doğranır. Kararmaması için, limonlu suda bekletilir. Yağ, çorba tenceresinde ısıtılır. Kabukları soyulup, yıkandıktan ve kurulandıktan sonra küçük küpler halinde doğranmış kuru soğan, ısıtılan yağa ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, pembeleşinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş kerevizler ve limonlu su içinden kevgirle suyu süzdürülerek alınan, küçük küçük doğranmış havuçlar ilave edilir ve 3-4 dakika daha kavrulur. Tavuk suyu ilave edilerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tavada zeytinyağı ısıtılır. Tuz ile ezilmiş sarımsaklar ile küp doğranmış bayat ekmekler ilave edilerek, kızartılır. Peçete serilmiş tabağa alınarak, fazla yağı emdirilir. Sebzeler yumuşayınca, çorbanın tuzu kontrol edilir ve gerekirse, biraz ilave edilir. Pişen çorba, ateşten alınır. Büyük çorbalığa boşaltılır ve kızartılmış sarımsaklı küp ekmekler eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder