29 Aralık 2012 Cumartesi

KIYMALI KARNABAHAR ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

- Kıymalı Karnabahar Çorbası -
  MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 200 gr. karnabahar, 150 gr. yağsız dana kıyması, 4 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 tane domates, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığından biraz az her renkten taze çekilmiş  karabiber, bir tutam kuru nane, 3 dal maydanoz, 3 dal dereotu, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz    ÜZERİ İÇİN ; yarım çay kaşığı zerdeçal, 8 dal dirimsi kıvamda haşlanmış minik karnabahar dalı, 1 çay bardağı sıcak su    HAZIRLANIŞI : Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. İnce ince doğranır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Doğranmış soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, orta hararetli ateşte 2 dakika kadar kavrulur. Kıyma ve baharatlar ilave edilerek, 3 dakika daha kavrulur. Domateslerin kabuk ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranarak, tencereye ilave edilir. 3 dakika kadar karıştırılarak, kavrulur. Ayıklanıp yıkandıktan sonra küçük parçalara ayrılmış karnabaharlar, ilave edilir. 2 dakika daha malzemeye bulaştırılarak, kavrulur. Üzerine, içme suyu boşaltılır, tencerenin kapağı kapatılarak çorba, kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, ateş biraz kısılır. Kuru nane, kekik ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edilir. Karnabaharlar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Çorba, el blenderinden geçirilir. Tekrar ateşe koyulup, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse, tuz ilavesi yapılarak, karıştırılır. Hazırlanan çorba, büyük porselen veya cam kaseye boşaltılır. ÜZERİ İÇİN; Küçük bir tencereye zerdeçal koyulur. 8 minik dal karnabahar zerdeçala bulanır. Üzerine, 1 çay bardağı sıcak su boşaltılır. Kısık ateşte, karnabaharlar diri kıvamda haşlanır ve ateşten alınır. Hazırlanan çorba eşliğinde, sofraya götürülür. Çorba, sıcak servis yapılır. Sofradaki kişiler, 2 tane minik zerdeçallı karnabaharı çorbalarına ekleyerek, çorbalarını içerler.  Afiyet olsun.                                                                                                                                                  
- Kıymalı Karnabahar Çorbası -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder