2 Aralık 2012 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KESTANELİ KEREVİZ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

  MALZEMELER :   1 tane küçük kuru soğan,  2 diş sarımsak, 500 gr. iri kestane, 250 gr. sap ve yapraklı kereviz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1,5 çorba kaşığı un, 6 su bardağı içme suyu, 1 çay bardağı süt, çay kaşığının ucu ile her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 tane limonun suyu, kereviz yaprakları, 1 çay bardağı haşlandıktan veya közlendikten sonra iri doğranmış  kestane     HAZIRLANIŞI :  Kestaneler yıkanıp kurulandıktan sonra üzerine, bıçak ile çizikler atılarak, közleme kabına koyulur. Orta hararetli ateşte, zaman zaman çevrilerek, közlenmeye bırakılır. Veya yıkandıktan sonra üzerine bıçakla çizikler atılarak, tencereye koyulur. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir ve orta hararetli ateşte, haşlanmaya bırakılır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük çentilerek, tabağa alınır. Sarımsakların kabukları soyulup yıkanır ve soğanların bulunduğu tabağa ince ince doğranır. Kereviz, sap ve yaprakları iyice yıkanır. Kerevizin kabukları soyulur ve limon sıkılmış su içerisine küçük küpler halinde doğranır. Sap ve yaprakları da küçük küçük doğranarak, limonlu su içine koyulur. Çorba tenceresine zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. İçine, doğranmış soğan, sarımsaklar, karabiber ve tuz  ilave edilerek, tahta kaşık ile karıştırılarak, 2 dakika kadar kavrulur. Doğranmış kereviz, sap ve yaprakları ilave edilerek, 2-3 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Közlendikten veya haşlandıktan sonra kabukları soyulup, irice doğranmış kestaneler ilave edilir. 1-2 dakika kavurmaya devam edilir. Üzerine, un serpiştirilir. 1-2 karıştırıldıktan sonra süt ve içme suyu koyulur. Karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, ateş kısılır ve kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir, gerekirse tuz ilavesi  yapılır. Çorba, büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ;  Taze sıkılmış limon suyu, ince kıyılmış kereviz yaprakları ve bir miktar iri doğranmış kestane karıştırılır. Hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir.    Afiyet olsun.       * Çorbaya;  istenirse, sebzelerin sotelenme işlemi esnasında, 1 tane havucun rendesi de ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder