8 Nisan 2014 Salı

GENADİR ÇORBASI - MARDİN MUTFAĞI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 komposto kâsesi haşlanmış nohut, 2 su bardağı köftelik bulgur, 2 su bardağı irmik, 1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı biber salçası, 4 + 6 su bardağı su, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kişniş, yeterli miktarda karabiber ve tuz  ÜZERİNE ;  Birkaç sap taze nane, 1 tatlı kaşığı kuru nane   HAZIRLANIŞI :  Nohutlar, akşamdan bol su ile yıkanarak, ıslatılır. Ertesi gün, suyu süzdürülüp, tencereye koyulur. Üzerine, 4 su bardağı su boşaltılır. Orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanırken üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, çıkarılır. Nohutlar yumuşayınca suyundan 2 su bardağı su ayrıldıktan sonra kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür. Diğer tarafta, irmik, bulgur, kişniş ve biraz tuz büyükçe bir kâseye koyularak, karıştırılır. Üzerine, 3,5 su bardağı ılık su koyulur ve 30 dakika bekletildikten sonra yoğrulur. Gerekiyorsa, yoğrulurken biraz su eklenebilir. Karışımdan, fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp, avuç içinde yuvarlanarak, minik köfteler hazırlanır. Un serpilmiş tepsiye dizilir. Tepsi sallanarak, hafifçe una bulanmaları sağlanır. Ayrılan nohut suyu, çorba tenceresine boşaltılır. Üzerine, 6 su bardağı su ilave edilir ve orta hararetli ateşte kaynatılır. Biraz tuz serpilir. Kaynayınca, hazırlanan köfteler ilave edilir ve suyun üstüne çıkıncaya kadar haşlanır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Küp küp doğranır. Tavaya sıvı yağ koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. Küp doğranmış kuru soğanlar ilave edilerek, kavrulur. Salça da ilave edilerek, kuru soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, haşlanan nohutlarla birlikte kaynayan köftelere ilave edilir. Birlikte bir taşım kaynatılıp, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. ÜZERİNE ; Taze nane kıyılır. Kuru nane serpiştirilir. Sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder