24 Nisan 2014 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBA YANI ANASONLU ÇUBUKLARI - KARELERİ - BONBONLARI VE ÇAM AĞAÇLARI ( 6 - 8 kişilik )

     * MALZEMELER :  4 su bardağı buğday unu, 1 çorba kaşığı kuru maya, 1 su bardağı ılık süt, 1 çorba kaşığı toz şeker, yeterli miktarda ılık su, 1 çorba kaşığı anason tohumu, 1 tatlı kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI :  Cam yoğurma kabına, un elenir. Tuz koyulur ve karıştırılır. Unun ortası, havuz şeklinde açılır. Bu havuza, maya ve ılık süt koyulup, karıştırılır. Ilık su ilavesiyle yoğrularak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Üzeri temiz ve nemli bir mutfak havlusu ile örtülerek, 1-2 saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanıp, iki misli kabarınca, anason tohumu ilave edilip, tekrar yoğrulur. Hamurumuz, yumuşak ve kolay şekil verilebilecek özellikte olmalıdır. Hafifçe un serpilmiş hamur tahtasında, oklava yardımı ile yarım parmak kalınlığında açılır. Unlanmış bıçak ile 1 parmak genişliğinde çubuklar kesilir. Üzerine, süt sürülür. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden 200 C derecede ısıtılmış fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis kabına yerleştirilir ve hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun. Bilhassa, balık çorbaları yanı için idealdir.    * Aynı hamur ile, fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak, avuç içinde yuvarlanıp, zeytinyağında kızartılarak, küçük toplar da oluşturulabilir. Üzerine kürdanlar batırılarak, servis yapılabilir. Bilhassa, balık çorbaları yanı için idealdir.       * Aynı hamura ilave malzemelerle, çam ağacı yapmak için ; 1 kâse ince kıyılmış roka, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı çöreotu, 1 tatlı kaşığı susam  Hazırlanışı :  Kıyılmış rokalar hamura karıştırılarak, yoğrulur.Hamur, oklava yardımı ile yarım parmak kalınlığında açılır. Una batırılmış çam ağacı kalıbı ile kesilir. Fırın tepsisine dizilir. Üzerine süt sürülür. Kırmızı pul biber, çöreotu ve susam serpilir. Önceden 200 C derecede ısıtılmış fırına koyulur. Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorbalar eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder