8 Nisan 2014 Salı

KİKİRDEKLİ ÇORBA - ANKARA MUTFAĞI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 10 bardak et suyu, 1,5 su bardağı yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı domates salçası, yeterli miktarda tuz   HAMUR İÇİN ;  2 su bardağı un, 1 Türk kahvesi fincanı  sıvıyağ, 1 Türk kahvesi fincanı su   ÜZERİ İÇİN ;  1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 kâse sarımsaklı yoğurt   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresine tereyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranmış kuru soğan ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştırılarak, hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Domates salçası ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Et suyu ve yıkanıp suyu süzdürülmüş yeşil mercimekler ilave edilir. Tuz serpiştirilir ve mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çorba hamuru için; hamur malzemeleri yoğurma kabına koyulur ve yoğrularak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluşturulur. Un serpiştirilmiş hamur tahtasında, oklava yardımı ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Enine ve boyuna unlanmış bıçak ile kesilerek, küçük kareler oluşturulur. Karelerin bir kısmı kaynayan çorbaya ilave edilir. Diğer kısmı sıvı yağda kızartılarak,  peçete serilmiş tabağa çıkartılır. Hamurlar pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Pişen çorba, kızartılmış hamur parçaları ve bir kâse sarımsaklı yoğurt ile sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.                 * Kuşbaşı etli de pişirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder