30 Ocak 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KURU BÖRÜLCELİ & TERBİYELİ KEÇİ PAÇASI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 4 tane temizlenmiş keçi paçası, 1 çay bardağı haşlanmış kuru börülce ( karnıkara ), 2 tane defne yaprağı, 10 su bardağı içme suyu, bir tutam kekik, 1 tutam kırmızı pul biber, yarım limon, yeterli miktarda tuz TERBİYESİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı un, 1 tane yumurta sarısı, yarım limonun suyu SOSU İÇİN ; 6 -7 çorba kaşığı sirke, 4 büyük diş sarımsak HAZIRLANIŞI : Temizlenmiş keçi paçaları, ocak üzerinde, döndüre döndüre iyice tütsülenir. Bol su ile yıkanır. Limon ile ovulur. Tekrar yıkanır. Büyükçe ve derin bir çorba tenceresine, hazırlanan keçi paçaları yerleştirilir. Defne yaprakları, 1 tutam kekik, 1 tutam kırmızı pul biber ve yeterli miktarda tuz ilave edilir. Üzerine, içme suyu boşaltılır. Tencerenin kapağı yarım olarak kapatılır ve orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Yüzeyinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. 1 saat kadar, kaynatıldıktan sonra ateş kısılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, için için kaynaması sağlanır. Keçi ayakları, etleri kemiklerinden ayrılıncaya kadar kaynatılır. Haşlanmış, kuru börülceler ( karnıkaralar ) ilave edilerek, bir taşım kaynatılır. 1 çorba kaşığı buğday unu, yarım limon suyu ve yumurta sarısı, porselen veya cam kapta iyice çırpılır. 2 çorba kaşığı, çorba suyu ilave edilerek, iyice karıştırılır. Ateş kısılır. Hazırlanan terbiye, çorbaya yavaş yavaş akıtılırken çorba, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, terbiyenin kesilmemesi sağlanır. Hazırlanan çorba, bir taşım daha kaynatılarak, ateşten alınır. İçinden, defne yaprakları çıkarılır. Çorbanın tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan çorba, porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. Dövülmüş sarımsak ve sirke karışımı ile hazırlanan sos ile kırmızı pul biber ve kekik eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Çorbanın suyu, pişerken azalıp da, 6 kişiye yetecek kadar olmaz ise, çorba kaynarken, sıcak su ilavesi yapılabilir. * Çorbaya, kuru börülce yerine, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek veya haşlanmış kuru fasülye, haşlanmış buğday da az miktarda ilave edilebilir. * İstenirse, hazırlanan çorbanın üzerine, tereyağında yakılmış toz veya kırmızı pul biber de gezdirilebilir. Ancak, paça çorbası yağlı bir çorba olduğu için, yağ ilavesi pek tercih edilmez. * Paça kemiklerinden ayrılan etler, tencereden çıkartılarak, küçük küçük doğranıp, tekrar çorbaya ilave edilebilir. Kemikler çıkartılır. * İsteğe bağlı olarak; keçi paçası çorbası, üzerindeki etleri ile birlikte, kemikli olarak da servis yapılabilir. * BİLGİ ; Keçi paçası, koyun paçasından daha etli, kalın ve lezzetlidir. PAÇA ÇORBASININ FAYDALARI ; 1- Kış aylarında tüketilmesi daha uygundur. 2- Baş ağrısı üzerinde etkilidir. Baş ağrısında; temiz hava alınarak, paça çorbasının içilmesi faydalıdır. 3- İdrar söktürücü etkisi vardır. 4- Halsizliği giderir. Kas ve kemikleri kuvvetlendirir. Dinçlik verir. 5- Kış aylarında yakalanılan grip, nezle ve öksürük gibi hastalıklara karşı, sıcak sıcak içilen paça çorbası, hastalıktan çabuk kurtulmayı sağlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder