24 Ocak 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - NOKUL - ( 6 kişilik )

   *   MALZEMELER :  1 tane hazır ekmek hamuru ( evde de hazırlanabilir ), 1 su bardağı un, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı tahin, 1 tatlı kaşığı toz karanfil, isteğe bağlı olarak, 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi     ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı susam veya haşhaş   HAZIRLANIŞI :  Önce fırın, 200 C derecede ısıtılır. Ekmek hamuru, un ile oklava yardımıyla açılır. İçine, yağ ile karıştırılmış tahin sürülür. Karanfil tozu ( öğütülmüş karanfil ) serpilir. İsteğe bağlı olarak, dövülmüş ceviz içi de koyulur. Silindir biçiminde sarılır. Yumruk büyüklüğünde, muntazam parçalara ayrılır. Üzerlerine, susam veya haşhaş serpildikten sonra yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında, pişirilir. Pişince, fırından çıkartılır. Servis tabağına dizilir ve hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.       * BİLGİ :  Nokul, Isparta yöresinde yapılan, özel ekmeklerden biridir. Anadolu ' nun çeşitli yerlerinde, '' nokul '' veya '' lokum '' denir. Bazen mayalı, bazen de mayasız olarak yapılır. Çörek benzeri, özel bir ekmektir. Tokat - Zile ' de un, süt, tuz ve dövülmüş ceviz içi hamur haline getirilir. Bir parmak kalınlığında, tepsiye yayılır ve paralel kenar biçiminde kesilir. Konya ' da un, ekşi maya ve tuz yoğrularak, hamur yapılır. Yarım parmak kalınlığında açılır ve içerisine, tahin, yağ, öğütülmüş karanfil karıştırılarak, yedirilir. Sonra da istenilen biçimde kıvrılarak, üzerine susam serpilir. Yağlı fırın tepsisine dizilir. Yörede, taş fırınlarda pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder