30 Ocak 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIRMIZI TURP YAPRAKLARI İLE MANTARLI KUSKUS ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : a) 200 gr. küçük kültür mantarı, 1 tane küçük kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 tane çerliston biber, 1 çorba kaşığı domates rendesi, 1 tutam karabiber, yarım limon, 1 tutam kekik, 1 tutam, kimyon, 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tutam tuz b) 1 demet kırmızı turpun yeşil yaprakları, 1 küçük kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı rendelenmiş domates, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı ince kıyılmış ceviz içi, 1 tutam taze çekilmiş her renkten karabiber, 1 tutam, toz kırmızı biber, 1 çorba kaşığı sirke, 1 tutam tuz c ) 1 tane küçük kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 tane limon, 1 çay bardağı kuskus, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı buğday unu, 7 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 tane çerliston biber, 1 tane defne yaprağı ÜZERİ İÇİN ; Yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 2 tane limonun taze sıkılmış suyu HAZIRLANIŞI : a ) Önce, mantarlar sotelenir. Bunun için; küçük kültür mantarlarının saplarından 2-3 mm. kesilerek çıkarılır. Bol su ile yıkanır. Yarım limon sıkılmış ve 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi koyulmuş suda 3-5 dakika bekletilir. ( Renginin beyaz olması ve dezenfekte etmek için ) Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilerek, çelik tavaya koyulur. Defne yaprakları, kimyon, kekik, karabiber ile tuz ilave edilir. Üzerine, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, hafifçe rengi döndürülür. Çerliston biber yıkanır, kurulanır, sap ve tohumları çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranarak, tavaya ilave edilir. 1-2 dakika kavrulduktan sonra domates rendesi, limonlu ve sirkeli sudan çıkarılıp, kurulandıktan sonra ince kıyılmış, kültür mantarları ilave edilir. Şimşir kaşık ile ara sıra karıştırılarak, domates ve mantarlar sularını salıp çekinceye kadar sotelenir ve ateşten alınır. b ) Kırmızı turpların taze yeşil yaprakları bol su ile yıkanır. 1 çorba kaşığı sirke koyulmuş suda 3-5 dakika bekletilir. Küçük kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Sotelenen mantarlar, tabağa alınır. Tavasına, 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşe oturtulur. İçine, çentilmiş kuru soğanlar ile sarımsaklar koyularak, şimşir kaşık ile karıştırılarak, rengi döndürülür. Domates rendesi, toz kırmızı biber, karabiber, 1 tutam tuz koyulup, 2-3 dakika sotelenir. Kırmızı turp yaprakları, sirkeli sudan çıkarılıp kurulanır ve ince ince kıyılır. İstenirse, blenderden de geçirilebilir. Tavaya ilave edilir. Şimşir kaşık ile ara sıra karıştırılarak, kavrulur. İnce kıyılmış ceviz içleri ilave edilerek, sotelemeye devam edilir. Kırmızı turp yaprakları, suyunu salıp çekinceye kadar kavrulduktan sonra ateşten alınır. c ) Küçük kuru soğan ile sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir ve çorba tenceresine koyulur. Üzerine, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, defne yaprağı koyularak, orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, sotelenir. 1 çorba kaşığı buğday unu ilave edilerek, kavrulur. Üzerine, süt boşaltılır. 1-2 dakika karıştırılır. İçme suyu ilave edilerek, karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Çerliston biber, yıkanır, kurulanır, sap ve tohumları çıkarıldıktan sonra ince ince kıyılarak, kaynayan çorba suyuna ilave edilir. Sotelenmiş kültür mantarları ile sotelenmiş kırmızı turp yaprakları, kaynayan çorba suyuna ilave edilir. Haşlanmış nohut ile kuskuslar da çorba tenceresine ilave edilerek, kuskuslar şişip, hafif diri kıvamda pişinceye kadar kaynatılır ve ateşten alınır. Elma sirkesi koyulup, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, 2-3 dakika dinlendirildikten sonra içinden, defne yaprakları çıkartılır. Tuzu kontrol edilir. Az ise, tuz ilavesi yapılır. Dereotu ve maydanozlar, iyice yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Hazırlanan çorba, büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİNE ; Kıyılmış maydanoz, dereotu ve kuru nane serpiştirilerek karıştırılır. Sos tavasına, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve kırmızı toz biber koyulur. Orta hararetli ateşte, karıştırılarak köpürtülür ve hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilir. Hazırlanan çorba, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder