24 Ocak 2013 Perşembe

SEVGİ ' NİN ÇORBA GARNİTÜRLERİ - İZMİR - TİRE BAYRAM EKMEĞİ - ( 10 - 15 kişilik )

   *   MALZEMELER :  1,5 kg. buğday unu, 1 komposto kâsesi sıcak içme suyu, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş ekmek otu ( bir çeşit baharat ), 1 tatlı kaşığı karacut ( çöreotu ), 1 çay bardağı nohut mayası, 1 tatlı kaşığı tuz, ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı susam, 1 çorba kaşığı karacut ( çöreotu ), 1 su bardağı badem içi   HAZIRLANIŞI :  Buğday unu, hamur yoğurma kabına elenir. Yarım kg. ' ı ayrı bir kap içine ayrılır. Ayrı bir kapta, sıcak içme suyu ile öğütülmüş ekmek otu, çöreotu ve nohut mayası karıştırılır. Bu karışım ile, yoğurma kabındaki elenmiş undan ayrılan, yarım kg. lık un ile yoğrularak, hamur elde edilir.  1-2 saat sonra, hamur iyice kabarınca, yoğurma kabındaki un ile beraber, tuz da ilave edilerek, sıcak içme suyu ile yoğrulur, hamur elde edilir. Üzeri iyice örtülerek, kabarmaya bırakılır. Mayası gelince, yağlanmış tepsilere koyulur. Üzeri, ıslak el ile düzeltildikten sonra susam, çöreotu ve badem içi ile süslenir. 2 cm. kadar mayalanma payı bırakılır. Hamurlar kabarıp, tepsiyi doldurunca, mayası gelmiş demektir. Fırın, 200 C derecede ısıtılır. Isınınca, ekmeklik hamurlar, yağlanmış fırın tepsisine koyularak  fırına verilir. Yanmaması için, ara sıra kontrol edilir. Pişince, fırından çıkarılır. Soğuyunca, dilimlenir. Servis tabağına yerleştirilir. Hazırlanan çorba eşliğinde sofraya götürülerek, servis yapılır.   Afiyet olsun.     * BİLGİ :   İzmir - Tire Bayram Ekmeği, çok miktarda hazırlanarak, bayram müddetince yenir. Yörede, taş fırınlarda pişirilir. Çeşitli otlar ve kuru yemişlerle lezzetlendirilip  süslenen  '' Bayram Ekmeği '' tepsi ya da tavada pişirilir. Geleneksel bayram ekmekleri, Türkiye ' nin bir çok bölgesinde, hâlâ yapılmaktadır.   * TARİF ;  Koşay ve Ülkücan ' ın  '' Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı '' isimli, 40 yıllık kitabında yer alan, '' Bayram Ekmeği '' tarifidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder