29 Mart 2013 Cuma
BİLİK ÇORBASI - SİVAS MUTFAĞI - ( 10 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 tane kuru soğan, 150 gr. yemeklik kıyma, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 3 çorba kaşığı un, 1 kahve fincanı sıvı yağ, 1 demet yapraklı pancar sapı, 4 diş sarımsak, yarım limonun suyu, 1 çorba kaşığı kuru fesleğen, yeterli miktarda karabiber ve tuz HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın kabukları soyulur. Küçük küpler halinde doğranır. Çorba tenceresine, yağ koyularak ısıtılır. Küp doğranmış kuru soğanlar ve kıyma ilave edilir. Kıyma, suyunu salıp çekinceye kadar karıştırılarak, kısık ateşte kavrulur. Sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır. Yapraklı pancar sapları, bol su ile yıkanıp, kurulandıktan sonra ince ince kıyılır ve kıyılmış sarımsaklarla birlikte çorba tenceresine ilave edilir. Yapraklı pancar sapları, suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur.10 su bardağı su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, haşlanmış nohutlar ilave edilir. 5 dakika daha kaynatılır. Derin cam bir kâsede, un ile limon suyu, biraz su ilave edilerek, boza kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kaynayan çorbaya, yavaş yavaş ilave edilirken, bir yandan da karıştırılarak, çorbaya yedirilir. Fesleğen, karabiber ve tuz ilave edilir. 2-3 dakika daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * İsteğe bağlı olarak; yoğurt ile birlikte de servis yapılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder