5 Mart 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - BUĞDAYLI ET ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 1 su bardağı aşurelik buğday, 750 gr. kuşbaşından küçük doğranmış yağsız dana eti veya kuzu eti, 2 tane defne yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı badem içi, 2+9 su bardağı içme suyu, 1-2 tane tarçın çubuğu, yeterli miktarda karabiber ve tuz   ÜZERİ İÇİN ;  1 çay kaşığı toz tarçın, yarım çay bardağı Antep fıstığı, 2-3 tane ince doğranmış taze soğan   HAZIRLANIŞI :  Aşurelik buğday, akşamdan bol su ile yıkanır ve bir kap içine koyulur.Üzerine, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ( yaklaşık 2 su bardağı ) boşaltılarak bekletilir. Ertesi gün, suyu süzülür ve tekrar bol su ile yıkanarak, tencereye koyulur. Üzerini, 3 parmak geçecek kadar su ve tuz ile önce orta hararetli ateşte, sonra kısık ateşte 15-20 dakika kaynatılır. Ateşten alınır. Tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir. ( Pişerken, üzerinde biriken köpükler, kevgir ile toplanarak, alınıp atılır. Etler yıkanır, tel süzgece koyularak, suları süzdürülür. Çorba tenceresine, tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Suyu süzdürülmüş etler, defne yaprakları, karabiber ilave edilir. Orta hararetli ateşte, suyunu salıp çekinceye kadar, şimşir kaşık ile sürekli olarak karıştırılarak, iyice kavrulur. Üzerine, 9 su bardağı ılık içme suyu boşaltılır. Kabukları soyulup, yıkanmış kuru soğan, bütün halinde ilave edilir. Çubuk tarçınlar da koyularak, orta hararetli ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu azalırsa, sıcak su ilavesi yapılabilir. Etler yumuşayıp, iyice pişince, haşlandığı tencerede dinlendirilen, aşurelik buğdaylar ilave edilir. Badem içleri sıcak suda 5 dakika kadar  haşlanır, soğuk sudan geçirilir, kabukları soyulur ve çorba tenceresine ilave edilerek, 1-2 taşım kaynatılıp, ateşten alınır. İçinden, defne yaprakları ile çubuk tarçınlar çıkarılır. Tuz ilavesiyle tuzu ayarlanır ve karıştırılır. Büyük porselen veya cam çorbalığa boşaltılır.  ÜZERİNE;  1 çay kaşığı toz tarçın, Antep fıstığı içleri ve ayıklanıp yıkandıktan sonra ince doğranmış taze soğanlar serpiştirilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder