3 Mart 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TAZE SOĞAN & KEREVİZLİ ANASONLU SOMON BALIĞI ÇORBASI - ( 2 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 dilim somon balığı, 1 küçük baş kerevizin yarısı, 2 çorba kaşığı pirinç, 2 tane kırmızı turp, 1 tane defne yaprağı, 3,5 su bardağı içme suyu, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 dal taze soğanın yeşil kısımları, 1 dal kereviz sapının yeşil kısımları, 2 tane küçük  kırmızı turp, 1 çay kaşığı kırmızı top karabiber, 1 çay kaşığı anason tohumu, 1 tane limon   HAZIRLANIŞI :  Somon balığı dilimi yıkanır ve suyu süzdürülür. Lokmalık parçalara kesilir. Küçük ve yayvan bir tencereye koyulur. Defne yaprağı, bir tutam tuz, 1-2 damla limon suyu ile üzerini, 1 parmak geçecek miktarda içme suyu ile birlikte, kısık ateşte yaklaşık 3-5 dakika haşlanır. Delikli bir spatula yardımı ile haşlanan balık lokmaları, tabağa çıkartılır. Balığın haşlandığı su, tel süzgeçten geçirilerek, süzülür. Elde edilen balık suyuna içme suyu ilave edilerek, 3,5 su bardağı suya tamamlanır. Orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Bu arada, kerevizin kabukları soyulur, yıkanır ve rendelenir. Kararmaması için üzerine biraz limon suyu sıkılır ve karıştırılır. Pirinçler bol su ile yıkanır ve suyu süzdürülür. Rendelenmiş kereviz ve pirinçler, kaynayan balık suyuna ilave edilir ve pirinçler pişinceye kadar pişirilir. Haşlanan lokmalık somon balığı parçaları da ilave edilerek, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Tencerenin kapağı kapalı olarak, bekletilir. ÜZERİ İÇİN; Sos tavasında, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ısıtılır. 1 dal taze soğanın yeşil kısımları ile 1 dal kereviz sapının yaprakları iyice yıkanıp kurulanır ve ince ince kıyılır. 1 çay kaşığı kırmızı renkli top karabiber, bir tutam tuz ve 1 çay kaşığı anason tohumu ile birlikte, ısınan zeytinyağına ilave edilerek, 2-3 dakika kısık ateşte karıştırılıp, ateşten alınır. Kırmızı turp, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenerek, sosa ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan çorba, 2 kişilik çorba kabına boşaltılır. Hazırlanan sos üzerinde gezdirilerek, ilave edilir. Taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder