26 Mart 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KUSKUSLU KARA KABAK ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER : 1tane küçük boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 3 tane kara kabak, , 150 gr. yağsız dana kıyması, 2 su bardağı et suyu, 2 su bardağı içme suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 tane mevsiminde evde kurutulmuş domates dilimi, 2 çorba kaşığı kuskus, yarım çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   * İsteğe bağlı olarak, 1 tane küçük havuç da kullanılabilir.  ÜZERİ İÇİN ;  3 dal dereotu   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tabakta bekletilir. Kabaklar ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küpler halinde  doğranır ve tabağa alınır. Kuru domates dilimleri bol su ile yıkandıktan sonra  akşamdan suda bekletilir. Tuzundan arındırmak için birkaç kere suyu değiştirilir. Üzerini 2 parmak geçecek kadar içme suyu ilavesi ile ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, hafifçe diri kalacak şekilde haşlanır ve el blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Havuç kullanılacaksa, havucun üzeri kazınır. Sap ile alt kısmından bir parça kesilerek, çıkarılır ve küçük küpler halinde doğranır. Limon sıkılmış suda bekletilir. Çorba tenceresinde, zeytinyağı ısıtılır. Çentilmiş kuru soğan, sarımsaklar, karabiber ve bir miktar tuz  ilave edilir. Orta hararetli ateşte, şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar hafifçe pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilir ve 5 dakika kadar kavrulur. Püre haline getirilmiş kuru domatesler  ilave edilir. Havuç kullanılacak ise doğranmış havuçlar, bekletildiği limonlu sudan çıkartılarak, tencereye ilave edilir. 2-3 dakika karıştırılarak, kavrulur. Doğranmış kara kabaklar ilave edilir. 1-2 çevrildikten sonra et suyu ile içme suyu ilave edilir. Karıştırılır, tencerenin kapağı yarı yarıya kapatılarak, çorba kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, kuskuslar ilave edilir ve karıştırılır. Ateş kısılarak, tencerenin kapağı kapatılır. Kuskuslar pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Uygun boyda porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ; Dereotları bol su ile iyice yıkanır. İnce ince kıyılarak, çorbanın üzerine serpiştirilir. Hazırlanan çorba, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder