30 Mart 2013 Cumartesi
GÜRCÜ ÇORBASI - ARTVİN MUTFAĞI - ( 10 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 2 tane kuru soğan, 3 tane pancar, 1 tane kereviz, 1 tane havuç, küçük boy çeyrek lahana, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı arpa şehriye, 10 su bardağı et suyu, yeterli miktarda tuz TERBİYESİ İÇİN ; 2 veya 3 tane yumurta sarısı, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı un HAZIRLANIŞI : Pancar, kereviz, lahana ve havuç ayıklanır. Bol su ile iyice yıkanır ve fındık büyüklüğünde doğranır. Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorba tenceresine, tereyağı koyulur ve orta hararetli ateşte eritilir. Doğranmış kuru soğanlar ilave edilir ve hafifçe kavrulur. Doğranan sebzeler ilave edilir. Hepsi birlikte karıştırılarak, biraz kavrulur. Üzerine, 10 su bardağı et suyu boşaltılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, arpa şehriyeler ilave edilir. Yeterli miktarda tuz koyularak, karıştırılır. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çorba pişince, tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Ateş kısılır ve çorbanın terbiyesi hazırlanır. TERBİYESİ İÇİN ; Uygun bir kapta, 2 veya 3 yumurta sarısı, 1 su bardağı süt ve 1çorba kaşığı un ile birlikte iyice çırpılır. Pişen çorba suyundan, birkaç kaşık ilave edilip, terbiye ılındırılır ve tekrar iyice karıştırılarak çırpılır ve yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken çorba, sürekli karıştırılır. Çorba kaynatılmadan, ateşten alınır. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder