20 Mart 2013 Çarşamba
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KREMALI & TERBİYELİ ISPANAKLI PATATES ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane küçük boy kuru soğan, 3 diş sarımsak, 15 tane ıspanak taze yaprağı, 2 tane patates, 1 çorba kaşığı buğday unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı ılık içme suyu, 2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz TERBİYESİ İÇİN ; 1 tane yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu ÜZERİ İÇİN ; 1 çorba kaşığı krema, 2-3 tane çok minik ıspanak yaprağı, yarım çay kaşığı çörekotu HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra çok ince kıyılırlar. Ispanaklar, bol su ile yıkanır ve çok ince doğranır. Patatesler, yıkanır ve kabukları soyulur. Tekrar yıkanır, kurulanır ve kuşbaşı doğranarak, su dolu kaba koyulur. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulur ve orta hararetli ateşte ısıtılır. İnce kıyılmış soğan ve sarımsaklar, karabiber ve bir miktar tuz koyularak, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, soğan ve sarımsaklar sararıncaya kadar kavrulur. Buğday unu ilave edilir ve 2-3 dakika daha kavurma işlemine devam edilir. İnce doğranmış ıspanaklar koyulur. 2-3 dakika daha kavrulur. Su içindeki, doğranmış patateslerin suları süzülerek, tencereye ilave edilir. 2-3 dakika daha karıştırılarak, kavrulur. Üzerine, ılık içme suyu boşaltılır. Kaynayıncaya kadar karıştırılarak, pişirilir. Kaynayınca, tencerenin kapağı kapatılır ve ateş biraz kısılır. 15- 20 dakika pişirildikten sonra tencerenin kapağı açılarak, kontrol edilir. Tuzuna bakılır ve gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Patatesler pişince, TERBİYESİ İÇİN ; Yumurta sarısı ile taze sıkılmış limon suyu cam kâsede iyice çırpılır. Çorbanın suyundan birkaç kaşık ilave edilip, tekrar çırpılarak, terbiye ılındırılır ve yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken çorba, sürekli ve hızlı bir şekilde karıştırılarak, terbiye çorbaya yedirilir. 1-2 dakika kısık ateşte tutulan çorba, ateşten alınır. Hazırlanan çorba, uygun boyda porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ ; Krema, çok minik ıspanak yaprakları ve çörekotu ile süslenerek, taze sıkılmış limon suyu eşliğinde sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder