3 Mart 2013 Pazar

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÇUBUK TARÇINLI & TANE KARANFİLLİ TAZE ISIRGAN OTU ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  250 gr. taze ısırgan otu, 4 su bardağı içme suyu, 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı buğday unu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 3 tane çubuk tarçın, 5 tane tane karanfil, bir tutam kırmızı top karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ;  1 çorba kaşığı krema    HAZIRLANIŞI ;  Çubuk tarçın ve karanfiller, 1 su bardağı içme suyu ile birlikte, küçük bir tencereye koyularak, önce orta hararetli ateşte, sonra kısık ateşte, tencerenin kapağı yarı açık şekilde, yaklaşık 30 dakika kaynatılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve bekletilir. Taze ısırgan otları, cildi kaşındırdığı için, eldiven giyilir ve taze ısırgan otları, bol su ile iyice yıkanır. Cam bir kap içinde sirkeli su hazırlanarak, ısırganlar bu suya koyulur ve yaklaşık 30 dakika bekletilir. Tencereye, 3 su bardağı su koyulur, bir miktar tuz ilave edilir ve orta hararetli ateşte, kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, sirkeli suda bekletilen taze ısırgan otları, kevgir ile alınarak, kaynayan suya koyulur. Ateş kısılır. Kısık ateşte, 5 dakika kadar haşlanır. Haşlanınca, kevgir ile tencereden çıkarılır ve soğuk sudan geçirilerek, suyunun süzülmesi için, tel süzgeçte bekletilir. Suyu süzülünce, ot tahtasında ince ince kıyılır ve tabağa alınır. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Isınınca, un, bir tutam tuz ve karabiber ilave edilerek, şimşir kaşık ile sürekli karıştırmak suğreti ile unun kokusu çıkıp, hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulunca, süt ilave edilip, 1-2 karıştırılır. Haşlanıp kıyılmış taze ısırgan otları ilave edilir ve 2-3 dakika kavrulur. Üzerine, ısırgan otlarının haşlandığı su ile çubuk tarçın ve karanfilli sudan, 4 su bardağı su oluşturularak, ilave edilir. Karıştırılır ve bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. El blenderinden geçirilir. Çorbanın kıvamı ayarlanır. Gerekiyorsa, 1 çay bardağı sıcak su ilave edilebilir. Kısık ateşte, 5 dakika daha tutulduktan sonra ateşten alınır. Çorbanın tuzu kontrol edilir. Gerekiyorsa, tuz ilavesi yapılır. Hazırlanan çorba, porselen veya cam çorbalığa boşaltılır. ÜZERİ ;  Tarçın çubukları, karanfiller ve krema ile süslenerek, sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder