15 Mart 2014 Cumartesi

AŞ - E ANAR ( NAR ÇORBASI ) - İRAN MUTFAĞI - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane büyük boy kuru soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı kuru üzüm,1 su bardağı nar suyu, 1 kâse nar tanesi, 2 çorba kaşığı pirinç, 200 gr. dana kıyması, 1 tane yumurta, 1-2 çorba kaşığı galeta unu, yarım çay bardağı kırmızı mercimek, 1 çay kaşığı zerdeçal, birkaç dal taze nane ve maydanoz, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra yarısı rendelenir veya küçük küçük kıyılarak, yoğurma kabına koyulur. 1 çorba kaşığı pirinç yıkanıp suyu süzdürüldükten sonra kuru soğana  ilave edilir. Dana kıyması, karabiber, tuz, yumurta ve galeta unu da eklendikten sonra iyice yoğrulur. Küçük küçük top köfteler oluşturulur. Una bulanır. Kuru soğanın diğer yarısı ince ince kıyılır ve çorba tenceresine koyulur. Tereyağı ilave edilir. Orta hararetli ateşte karıştırılarak, kavrulur. Yıkanıp suyu süzdürülmüş kırmızı mercimekler ilave edilir. 1 büyük kâse su ilave edilir. 1 çorba kaşığı yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinç ilave edilir. Zerdeçal, karabiber ve tuz koyulup, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, una bulanan küçük top köfteler ilave edilir. Nar suyu koyulur. Biraz nar ekşisi de koyulabilir. İyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılmış taze nane ve maydanoz serpiştirilir. Ateşten alınır. Hazırlanan çorba, çorba kâselerine pay edilir. ÜZERİNE ; Nar taneleri, kan üzümü veya kuş üzümü serpiştirilir. Sıcak veya ılık servis yapılır.   Afiyet olsun.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder