26 Mart 2014 Çarşamba

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - FIRINLANMIŞ SÜTLÜ BALKABAĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 500 gr. ayıklanıp dilimlenmiş balkabağı, 1 tane patates, 1 su bardağı süt, 5 su bardağı içme suyu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı buğday unu, yarım çay kaşığı her renk top karabiberden öğütülmüş toz karabiber, 1 çay kaşığı toz zencefil, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN ; Birkaç sap dereotu veya maydanoz,    HAZIRLANIŞI :  Bütün sebzeler ayıklanır. Akan su altında iyice yıkanır ve kurulanır. İri iri doğranarak, yağlanmış fırın kabına koyulur. Üzeri, yağlı kâğıt ile örtülür. Önceden 200 C derecede ısıtılan fırında suyunu salıp çekinceye ve rengi hafifçe dönünceye kadar pişirilir. Pişince, fırından çıkarılır. Çorba tenceresine zeytinyağı koyulur. Orta hararetli ateşte ısıtıldıktan sonra fırından çıkarılan sebzeler ilave edilir. Karabiber, toz zencefil ve yeterli miktarda tuz ilave edilir. Şimşir kaşık ile 1-2 dakika karıştırıldıktan sonra süt ve çorba suyu ilave edilir. Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve kısık ateşte, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, ateşten alınır ve el blenderinden veya kevgirden geçirilerek, püre haline getirilir. Küçük bir tavada un kavrulur ve çorbaya ilave edilerek, karıştırılır. Tekrar kısık ateşe koyularak bir taşım kaynatılıp, çorbaya kıvam aldırıldıktan sonra çorba, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kâsesine boşaltılır. ÜZERİ ; Bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince kıyılmış dereotu veya maydanoz ile süslendikten sonra sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.         * BİLGİ ; Balkabağı çorbaları, diğer çorbalara göre biraz daha yoğun kıvamlı olarak pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder