8 Mart 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÜZERİ EV YAPIMI SİYAH ZEYTİN EZMELİ VE TEL PEYNİRLİ KÖK SEBZE ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 tane kereviz ve yapraklı sapı, 1 tane havuç, 1 tane patates, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı hindi suyu, 2 su bardağı içme suyu, 1 çorba kaşığı pirinç, yarım limonun suyu, 1 tane kesme şeker, 1-2 tutam kırmızı pul biber ile kırmızı toz biber, her renkten taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda öğütülmüş deniz tuzu  ÜZERİ İÇİN ; 1-2 çorba kaşığı ev yapımı siyah zeytin ezmesi, 1 çay bardağı tel peynir, 1 çorba kaşığı çöreotu   HAZIRLANIŞI :  Soğan ve sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Kerevizin kabukları soyulur. Sap ve yaprakları ile birlikte, akan suyun altında iyice yıkandıktan sonra küçük küçük doğranarak, kararmamaları için, limon sıkılmış suya koyulur. Havucun üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranarak, limonlu suda bekletilen kerevizlere ilave edilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır. Doğranan kuru soğan ve sarımsaklar koyulur. Her renkten taze çekilmiş karabiber, kırmızı toz biber, kesme şeker ile yeterli miktarda öğütülmüş deniz tuzu ilave edilir ve soğanlar ve sarımsaklar hafifçe kavruluncaya kadar şimşir kaşık le karıştırılır. Doğranıp limonlu suda bekletilen kereviz ve havuçlar kevgire boşaltılarak, suyu süzdürülür ve çorba tenceresine ilave edilir. Kırmızı pul biber serpilir. Karıştırılarak, 1-2 dakika kavrulur. Patateslerin kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır ve çorba tenceresine ilave edilir. Birlikte, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra hindi suyu ile içme suyu ilave edilir. Karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Sebzeler yumuşamaya başlayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler serpiştirilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve ateş kısılır. Pirinçler pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİ ;  Ev yapımı siyah zeytin ezmesi ve tel peynir ile süslenir. Çöreotu serpiştirilir ve sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.        * EV YAPIMI SİYAH ZEYTİN EZMESİ :  MALZEMELER : 1 kâse yumuşak siyah zeytin, 1-2 çay kaşığı boncuk kekik, 1 tutam tuz ( zeytin tuzsuz ise ), 1-2 tutam kırmızı toz biber, kimyon ve karabiber, 1-2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı  HAZIRLANIŞI : Bir kabın üzerine, kevgir oturtulur. Kevgire, yumuşak siyah zeytinler boşaltılır. El ile ovularak, siyah zeytinler kevgirden geçirilir. Zeytinin çekirdekleri kevgirin üzeride kalır. Ezilmiş zeytinler ise kevgirin altındaki kaba dökülür. Zeytinler bu şekilde ezilip, çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra kevgir kaldırılır. Kaptaki zeytin ezmesine, boncuk kekik, kırmızı pul biber, kimyon ve karabiber serpilir. Zeytinler tuzsuz ise bir tutam tuz koyularak karıştırılır. Sızma zeytinyağı, sicim gibi akıtılarak, zeytin ezmesinin kıvamı ayarlanır. Karıştırılır ve steril cam kavanozun ağzına kadar doldurulur. Kapağı sıkıca kapatılarak, buzdolabına koyulur. Kullanıldıktan sonra kavanozda artan kısmın üzeri düzletilir ve kavanozun kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra tekrar buzdolabına koyulur. Birinci kullanımdan sonra ezme seviyesi düşüp, ezme ile kavanoz kapağı arasında hava kalır. Bu kavanoz içindeki havanın, ezme ile temas edip, ezmeyi bozmaması için ezmenin üzerine, ince bir tabaka sızma zeytinyağı konulması uygun olacaktır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder