8 Mart 2014 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIRMIZI PANCARLI KEREVİZ ÇORBASI - ( 4 kişilik ) - Sıcak veya Ilık Çorba -

 MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, 1 tane kırmızı pancar, 2 tane sap ve yapraklı kereviz, 1 tane havuç, 1 tatlı kaşığı pirinç, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 su bardağı hindi suyu, 2 su bardağı kırmızı pancar suyu, yarım limonun suyu, 1-2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, 1 tutam kimyon, yeterli miktarda öğütülmüş deniz tuzu  ÜZERİ İÇİN ;  4 tane taze nane yaprağı   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranır. Kırmızı pancar, akan su altında yıkanıp ve üzeri iyice fırçalanarak, temizlenir. Çukur tencereye koyulur. Üzerine, üzerini örtecek miktarda içme suyu boşaltılır. 1-2 tutam tuz ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar haşlanmaya bırakılır. Kerevizin kabukları soyulur. Sap ve yaprakları ile birlikte bol su ile yıkanıp, temizlendikten sonra limon suyu sıkılmış kap içine küçük küçük doğranır. Havucun üzeri, bıçak ile kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra küçük küçük doğranarak, limonlu suya ilave edilir. Çorba tenceresine, zeytinyağı koyulup, ısıtılır. Isınınca, doğranmış kuru soğan, 1 tutam tuz ve karabiber ilave edilir. Şimşir kaşık ile karıştırılarak, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Limonlu suda bekletilen doğranmış kereviz ve havuçlar, kevgire boşaltılarak suları süzdürülüp, sarartılmış kuru soğanlara ilave edilir. Karıştırılarak, 1-2 dakika birlikte kavrulur. Hindi suyu ilave edilip, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Sebzeler yumuşamaya başlayınca, yıkanıp suyu süzdürülmüş pirinçler ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Ateş kısılır. Pirinçler pişince, çorba ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. Diğer tencerede haşlanmakta olan kırmızı pancar pişip, yumuşayınca ateşten alınır ve ılınmaya bırakılır. Ilınınca, kırmızı pancar tencereden çıkartılır. El ile kabukları soyulur. Servis kabına küçük küçük doğranır. Haşlama suyu da üzerine boşaltılır. Diğer servis kabındaki çorba ile birlikte sofraya götürülür. Çorba kâselerine, bir kepçe kerevizli çorbadan koyulur. Üzerine, bir kepçe de haşlanmış kırmızı pancarlı sudan ilave edilir. ÜZERİ ; Yıkanıp kurulanmış, taze nane yaprakları ile süslendikten sonra servise sunulur.   Afiyet olsun.            * İsteğe bağlı olarak; kırmızı pancar haşlamasına, ılındıktan sonra dövülmüş 2 diş sarımsak ile 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi de ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder