6 Mart 2014 Perşembe

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - TAZE İÇ BAKLALI KARALAHANA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 250 gr. taze iç bakla, 5 tane orta boy karalahana yaprağı, 5 su bardağı et suyu veya hindi suyu, 1 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı mısır unu, 1 çorba kaşığı buğday unu, yarım limon, 2 dal dereotu, 1 tane kesme şeker, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı fındık yağı, 1-2 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber ile kırmızı pul biber, yeterli miktarda öğütülmüş deniz tuzu  ÜZERİ İÇİN ; 2-3 sap ince kıyılmış dereotu, yarım küçük havuç, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı fındık yağı, yarım çay bardağı iri dövülmüş fındık içi   HAZIRLANIŞI :  Kuru soğan ile sarımsağın kabukları soyulur. Küçük küçük doğranır. Taze iç bakla, bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra yarım limon suyu ve buğday unu ile ovulur. Çorba tenceresinde, tereyağı ile fındık yağı ısıtılır. Isınınca, doğranmış kuru soğanlar ile sarımsaklar, kesme şeker, 1-2 tutam tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edilir. Şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, soğan ve sarımsaklar sararıncaya kadar kavrulur. Kavrulunca, bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra limon suyu ve buğday unu ile ovulan taze iç baklalar ilave edilip, karıştırılır. Karalahana yaprakları bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılır veya mutfak robotundan geçirilerek, tencereye ilave edilir. Mısır unu serpiştirilip, karıştırılarak 2-3 dakika kavrulur. Süt ile et suyu veya hindi suyu ilave edilip, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Kısık ateşte, taze iç baklalar ile karalahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişince, 2 dal dereotu iyice yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranarak ilave edilir. Çorba kıvam alınca, ateşten alınır. Tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Servis kabına boşaltılır. ÜZERİ İÇİN ; Tereyağı ile fındık yağı, sos tavasına koyularak, orta hararetli ateşte ısıtılır.Havucun üzeri kazınır. Yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir ve yağın içine ilave edilir. Dereotu bol su ile yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılıp, havuçlara ilave edilip, 1-2 dakika karıştırılarak, ateşten alınır ve hazırlanan çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilir. İri dövülmüş fındık içleri de serpiştirildikten sonra sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.   Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder