22 Mart 2011 Salı

BULGUR ÇORBASI ( 6-8 kişilik ) - Tahıllı, Etli, Sebzeli Bulgur Çorbası -

MALZEMELER :  1 su bardağı bulgur, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 çorba kaşığı tereyağı veya 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 baş soğan, 3 adet domates, 3 adet sivri yeşil biber, 2 kaşık kıyma, 6 su bardağı su, 2 kahve kaşığı kuru toz nane, karabiber, yeterli miktarda tuz       HAZIRLANIŞI :  Bulgur ve mercimeği, yıkayıp ayıklayınız. Tencereye koyup, 6 su bardağı su ilave ederek, orta hararetli ateş üzerinde pişmeye bırakınız. Bulgur ve mercimek yumuşayıncaya kadar, ağır ağır pişiriniz. Diğer tarafta, başka bir kapta, tereyağı veya zeytinyağını ısıtıp, ince ince doğranan soğanı pembeleştiriniz. Kıymayı da ilave ederek kısa bir süre kavurunuz. Küçük küçük doğradığınız sivri yeşil biberleri de ilave ederek ,biraz kavurunuz. En son domatesleri de küçük küçük doğrayarak karışıma ilave ediniz. 5-6 dakika kavurduktan sonra, bulgur ve mercimek karışımını ilave ediniz. Tuzunu ve biberini de koyarak, suyunu kontrol ediniz. Az ise sıcak su ilave ediniz. 5-6 dakika daha kaynatıp, ateşten alınız. Üzerine kuru nane serperek, sıcak servis yapınız. Afiyet olsun.            * * Orda ne var dediler. Bir köy kurmuş keçiler. Kurt köye muhtar olmuşElini veren kolunu almış. Diken verenin gülünü almış. Damla verenin selini almış. Kovan kovan balını almış. Bir kurtmuş ki sormayın. Talkını vermiş ele. Salkımı almış ele. İlk lokmayı aşırmış. İkincisinde Çomar. Karşısına dikilmiş. Kapanmış mı kapılar. Kapıyı bırakıp. Sapı yutmuş. Balı bırakmış. Hapı yutmuş.    * Tek tek tekerleme. Söyleyene şekerleme. Söylemeyenlerin. Diline iğne miğne.    * Gökte ne var?  Gök boncuk. Yerde ne var?  Yer boncuk. Kaldır beni.  Hoppacık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder