20 Mart 2011 Pazar

İŞKEMBE ÇORBASI ( 10 kişilik ) - Terbiyeli ve soslu, Sakatat Çorbası -

MALZEMELER : 1 tane  koyun işkembesi veya 1 tane dana işkembesi, 3 tane  yumurta, 1 baş sarımsak, 1 tane  limon, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 14 su bardağı  su, kırmızı biber, 1 kahve fincanı sirke, 1 çorba kaşığı  un, yeterli miktarda tuz, 1-2 adet  defne yaprağı   ÜZERİ İÇİN ; 1 çay bardağı sirke, tuz ile havanda dövülmüş sarımsak     HAZIRLANIŞI : İşkembelerin içi temizlendikten sonra bir bıçakla iki tarafı da iyice kazınır.Üzerindeki siyahlıklar koparılarak çıkartılır.İçi su dolu genişçe bir kapta, çamaşır yıkar gibi ovularak yıkanır. Bir müddet, sirkeli suda bekletilir. İşkembe siyah bir su bırakır. Bu su dökülür, tekrar bol su ile yıkanır. Üzerine bol tuz serpilir. Bir müddet bekletilip, tekrar bol su ile yıkanır. İri parçalara ayrılarak, 14 bardak su ile ateşe konulur. İstenirse defne yaprağı da konularak, su miktarı yarıya ininceye kadar, yaklaşık 5-6 saat kaynatılır. İşkembe pişince, çok küçük parçalara kesilir. Başka bir kapta, yumurtaların sarısı, limon ile çırpılır, biraz çorbanın suyundan da ilave edilerek, karıştırılır. Böylece ılındırılan çorba terbiyesi,  yavaş yavaş çorbaya ilave edilirken, çorba sürekli olarak karıştırılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra çorba ateşten alınır. İşkembe çorbası, sıcak olarak, tabaklara servis edildikten sonra, sirke  ve dövülmüş sarımsağın karıştırılması ile elde edilen sos, ilavesi ile afiyetle içilir. Afiyet olsun.             ** MANİ :  Elf üstünde cimler. Bülbül kafeste inler. Benim kalbimde sensin. Senin kalbinde kimler?     * İnci çubuk merdane, Tütünü dane dane. Benim bir sevdiğim var. Şu cihanda bir tane.    * Ah şu dağlar olmasaydı. Laleleri solmasaydı. Ölüm Allah ' ın emri. Ayrılık olmasaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder