22 Mart 2011 Salı

KIŞ ÇORBASI ( 10 kişilik ) - Etli, Et sulu, Kış Sebzeli Çorba -

MALZEMELER :  1 adet küçük lahana, 200gr kuru fasulye, 3 baş soğan, 4 adet havuç, 1 küçük kereviz, 1 çorba kaşığı domates salçası, 100 gr yağlı kıyma, 4 çorba kaşığı tereyağı veya zeytinyağı, 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz       HAZIRLANIŞI :  ( Kuru fasulyeler ayıklanıp, bir gece önceden, suda bekletilmiş olacak. ) Lahanayı ince ince kıyınız. Havuçları tavla zarı büyüklüğünde kesiniz. Tencereye; yağlı kıymayı koyup, suyunu salıp çekinceye kadar, kavurunuz. İçine, 2 çorba kaşığı yağ ekleyip, soğanları rendeleyiniz. Soğanlar pembeleşinceye kadar, kavurunuz. Doğradığınız, lahana ve havuçları da ilave ediniz. Kereviz ve kuru fasülyeyi de ekleyiniz .Maydanoz ve kekiği de koyunuz. Üzerini örtecek kadar soğuk su ilave ediniz. Tencerenin kapağını kapatarak, 2 saat kadar, hafif ateşte pişiriniz. Pişmenin ortalarında; domates salçasını, çorbanın sıcak suyu ile sulandırarak, ilave ediniz. Pişmenin bitmesine yakın, geri kalan soğanı halka halka doğrayıp, artan yağda pembeleştiriniz. Tuzunu biberini ekip, bir taşım kaynattıktan sonra, kızarmış ekmek eşliğinde, üzerine kavrulmuş soğan dökerek sıcak servis yapınız. Afiyet olsun.             **  TEKERLEME :  Oooooo...  Bir şey duydum. Kulağıma koydum. Kulağımdan çıkardım. Altın tasa koydum. Altın tas. Tahtaya bas. Tahta çürük. Çivi tutmaz. Ayşe. Annesinin.  Sözünden çıkmaz.    * Bir, iki, üç. Dört, beş. Altı, yedi. Sekiz, dokuz. On. Kırmızı balon. Git komşunun. Damına kon. Sa-rı  li-mon.    * Tek, tek. Tekerleme. Üstü kaymak. Şekerleme. Dereye düşme. Çok soğuk. Söyle bana. Çarçabuk.   * Yağlı pide. Ballı pide. Yerim seni dide dide. Gülene oynayana. On tık tık, on şık şık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder