21 Mart 2011 Pazartesi

TAZE BARBUNYA ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Sütlü, Taze Bakliyatlı Çorba -

MALZEMELER :  1 kg taze barbunya fasulyesi, 1 baş kuru soğan, 5 tane  domates, 2 diş sarımsak, 1 demet maydanoz, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 su bardağı süt, 3 su bardağı su, 2 tane defne yaprağı, kekik, tuz        HAZIRLANIŞI :  Fasulyeler ayıklanıp taneleri  çıkartılarak, yıkanır ve suyunun süzülmesi için süzgece koyulur. Maydonoz, kekik, defne yaprakları tülbente sarılır ve ağzı ip ile bağlanır. Bir tencereye su koyulur. İçine, barbunya fasulyeleri ve ip ile bağlanan tülbent koyularak, orta hararetli ateş üzerinde kaynatılır. Diğer tarafta 1 baş kuru soğan, ayıklanıp kuşbaşı doğranır ve bir kaşık sıvı yağda pembeleştirilir. İçine dövülmüş 2 diş sarımsak eklenir. Yarım saat kadar ağır ağır pişirilir. İnmeye yakın 2 kaşık tereyağı ilave edilir. İçindeki tülbent çıkartılır.Tuz ve biberi eklenir. Bir iki taşım kaynatılarak, ateşten alınır. Bu çorba çok sulu olmamalıdır.Boza kıvamından biraz koyucası makbuldür. Üzerine; kıyılmış maydonoz serpilerek,sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.          ** MANİ :  Mendilim sende kalsın. Sakla koynunda kalsın. Ben murat almadım. Mendilim murat alsın.   * Al çuha hışır hışır. Çeşmede su kaynaşır. Dışardan sesin alsam. Evde dilim dolaşır.    * Bahçeye indik miydi? Kara dut yedik miydi? Kara dutu yer iken. Ayrılalım dedik miydi?    * Mendilim yellenmiyor. Çağırsam ses vermiyor. Altınoluk oğlanları. Korkudan evlenmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder