28 Kasım 2013 Perşembe

KARALAHANA ( PANCAR ) ÇORBASI ( 6 - 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  2 tane kuru soğan, 1 bağ karalahana ( pancar ), 1 kâse haşlanmış kuru mısır yarması, 1 kâse haşlanmış kuru fasulye veya haşlanmış kuru barbunya, 1 su bardağı mısır unu, 1 çorba kaşığı tereyağı, yarım fincan zeytinyağı, yeterli miktarda acı biber ve tuz  HAZIRLANIŞI :  Karalahanalar ( pancar ), ayıklanır ve yıkanır. Süzgece koyularak, suyunun süzülmesi sağlanır. Çorba tenceresine su koyulur. Biraz tuz serpilir. Orta hararetli ateşte kaynamaya bırakılır. Karalahanalar, ot tahtasında ince ince kıyılır. Kaynayan suya ilave edilir. Daha sonra haşlanmış yarma, kuru fasulye veya barbunya ilave edilip, tahta kaşık ile karıştırılır. Biraz pişince, mısır unu serpiştirilir ve topaklanmaması için 2-3 dakika karıştırılarak, pişirilir. Daha sonra bir tavada, tereyağı, zeytinyağı, doğranmış kuru soğan ve acı biber, orta hararetli ateşte, pembeleşinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Kaynayan çorbaya ilave edilip, karıştırılır. Çorbanın tuzu kontrol edilerek, ayarlanır. Çorba malzemeleri iyice pişip, yumuşayınca, çorba ateşten alınır. Sıcak mısır ekmeği eşliğinde, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.            * Bilgi :  Karalahananın ( Pancar ) Faydaları :  İri ve kalın yapraklı bir bitki olan karalahana C vitamini bakımından zengindir. Ayrıca;  A-B-E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir mineralleri bol miktarda bulunur.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder