26 Kasım 2013 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYALİ - KIŞ MEVSİMİNDE PİŞİRİLECEK ÇORBALARDA KULLANILMAK ÜZERE HAZIRLANAN EV USULÜ DOĞAL DOMATES PÜRESİ SOSU KONSERVESİ - -


- Domates püresi sosu konservesi -

 * MALZEMELER : İstenilen miktarda doğal salçalık domates, az miktarda kalın tuz, 1 tane kesme şeker, 1 tutam her renkten taze çekilmiş karabiber, uygun boyda steril konserve kavanozu, havlu  * HAZIRLANIŞI :  Domateslerin sapları ile sap yatakları çıkarılır. İyice yıkanıp kurulanır. Bıçak ile kabukları esnetilip, soyulur. Domates boylamasına dört eşit parçaya kesilir. Çekirdekleri çıkarılır ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Blender kabına koyulup, blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Elde edilen domates püresi, tencereye boşaltılır. Tüm domatesler bitinceye kadar bu işleme devam edilir. Tencere dolunca, orta hararetli ateşe oturtulur. Tencerenin içindeki domates püresi, şimşir kaşık ile sürekli karıştırılarak, yaklaşık 1-1,5 saat pişirilir. Koyu boza kıvamına gelince, az miktarda kalın tuz, 1 tane kesme şeker ve 1 tutam karabiber ilave edilerek, karıştırılır. 1-2 dakika sonra ateşten alınır. Mutfak tezgahına temiz bir havlu serilir. Hazırlanan domates sosu, sıcak sıcak steril konserve kavanozlarına doldurulur. Kavanozların kapakları, hava almayacak şekilde, çok sıkı olarak kapatılır. Kavanozlar, ters çevrilerek, serilen havlu üzerine koyulur. Yani, kavanoz kapakları havlu üzerine gelir. Kavanozun dibi üst kısımda durur. Bu şekilde dizilen konserve kavanozları, iyice soğuyuncaya kadar beklenir. İyice soğuyunca, düz olarak çevrilir ve buzdolabında kullanılıncaya kadar bekletilir. Kullanılacağı zaman, kapağı konserve açacağı ile açılır. İçindeki sos, temiz ve kuru bir kaşık ile alınır. Tekrar sıkıca kapatılıp, buzdolabına kaldırılır. Kapağı açılmadan, 1-2 yıl buzdolabında bozulmadan bekleyebilir.  Afiyet olsun.   * Bilgi ; Bu sos, sabah kahvaltılarında da, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Örneğin; Zeytinyağı, kekik, kırmızı pul biber, ceviz içi karışımı ile birlikte kızarmış ekmek üzerine sürülerek yenebilir veya ekmek bandırılarak, yenebilir. Çorbalardan başka, etli veya sebzeli yemeklerde, makarnalarda, ızgara et yanında kullanılabilir. Hayal gücümüzü kullanarak, daha değişik kullanım alanları da yaratabiliriz. Bu konservelerin hazırlanması için en uygun zaman Temmuz veya Ağustos aylarıdır.                                                                                                              
- Domates püresi sosu konservesi -
- Domates püresi sosu konservesi -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder