16 Kasım 2013 Cumartesi

YEŞİL MERCİMEKLİ PATLICAN ÇORBASI - MALATYA YÖRESİ - ( 6 Kişilik ) - Sıcak Çorba -

MALZEMELER :  1 tane kuru soğan, 8 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 4 tane patlıcan, 2 tane domates, 4 tane üç parmak köy biberi, 1,5 çay bardağı yeşil mercimek, 6 su bardağı içme suyu, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterli miktarlarda kırmızı pul biber, karabiber ve tuz  ÜZERİ İÇİN ; 1 su bardağı rendelenmiş veya ufalanmış tuzsuz keçi peyniri  HAZIRLANIŞI :  Patlıcanlar yıkandıktan sonra alacalı soyulur, küçük küpler halinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Soğan ve sarımsağın kabukları soyulur, yıkandıktan sonra ince ince çentilip, çorba tenceresine koyulur. Tencere orta hararetli ateşe oturtulup, soğan ve sarımsaklar zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkandıktan sonra küçük küçük doğranmış üç parmak köy biberleri de ilave edilerek, karıştırılır ve  kavurmaya devam edilir. Domates ve biber salçaları eklenip, karıştırılır. Tuzlu suda bekletilen patlıcanların suyu, sıkılarak çıkartılır ve tencereye ilave edilir. Karıştırılarak, kavrulur. Domatesler yıkanır, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılıp, küçük küçük doğrandıktan sonra çorba tenceresine ilave edilir. Karıştırılarak, kavurmaya devam edilir. Yeşil mercimek, bol su ile yıkanıp suyu süzdürülür ve tencereye ilave edilip, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra ılık içme suyu ilave edilir. Karıştırılıp, tencerenin kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır. Yeşil mercimekler pişinceye kadar kaynatmaya devam edilir. Yeterli miktarlarda pul biber, karabiber ve tuz ilave edilip, karıştırılır. Mercimekler pişince, çorba tenceresi ateşten alınır. Çorbalığa boşaltılır. Üzerine; rendelenmiş veya ufalanmış tuzsuz keçi peyniri serpiştirilip, sofraya götürülerek, sıcak servis yapılır.  Afiyet olsun.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder