29 Kasım 2013 Cuma

SEVGİ ' NİN ÇORBA YANI EKMEKCİKLERİ - KUŞ ÜZÜMLÜ SKONLAR - ( 16 tane )

MALZEMELER :  4 su bardağı tam buğday unu, 2 çorba kaşığı kabartma tozu, 6 çorba kaşığı toz   şeker, 140 gr. soğuk ve tuzsuz tereyağı, 2 su bardağı krema, 1 çay bardağı kuş üzümü, 2 çay kaşığı tuz   HAZIRLANIŞI :  Çukur ve geniş bir cam kap içine, tam buğday unu elenir. Kabartma tozu, kuş üzümü, toz şeker, tuz koyulup, karıştırılır. Soğuk tereyağı, bıçak ile küçük küçük kesilerek, kaba ilave edilir. El ile ufalanır veya çatal ile karıştırılır. Ufalanmış kuru ekmek parçası görünümünde olur. Kuş üzümü ilave edilip karıştırılır. Krema eklenip, karıştırılır. Hamur yoğrulmaz, gelişigüzel karıştırılır. Yoğrulursa, piştiğinde sert ve lezzetsiz olur. Cam kabın içindeki hamur, el ile toparlanarak, alınır. Eşit büyüklükte iki tane top oluşturulur. Birinci hamur topu, hafifçe un serpilmiş mutfak tezgahına konur. El ile üzerine bastırılarak, 1,5-2 cm. kalınlığına getirilir. Hamur, el ile fazla düzeltilmez, doğal hali ile bırakılır. Unlanmış keskin bir bıçak yardımı ile hamur + ve x şeklinde kesilerek, 8 eşit üçgen parça elde edilir. Dikkatlice alınarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. İkinci hamur topu da aynı şekilde hazırlanır. Önceden 180 C derecede ısıtılmış fırında skonların kenarı hafifçe kahverengi renk alıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika pişirilerek, fırından alınır. Fazla pişirilmez, fazla pişirilirse, kurur. Fırın tepsisiden alınıp, fırın teli üzerine yerleştirilerek, soğutulur. Hafif sıcak, Ilık veya soğuk olarak, hazırlanan çorbaların yanında servis yapılır. Bilhassa; soğuk ve tatlı çorba yanları için idealdir.  Afiyet olsun.    * Bilgi ; Kullanılacak malzemelerin hepsi soğuk olmalıdır. Skon / skons kekten sert, kurabiyeden yumuşak, tatlı-tuzlu arası, çöreğimsi bir yiyecektir.  Skon, İngilizlerin beş çaylarının yanında ve kahvaltılarında yedikleri, geleneksel şekli üçgen olan bir yiyecektir. Üzerine, kaymak veya reçel sürerek yerler. Kuş üzümü yerine, kuru yaban mersini veya kuru yemişler de kullanılabilir. Üzerine, yoğurt sürülerek de çorba yanında yenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder