22 Kasım 2013 Cuma

SCONE / SCONES - YABAN MERSİNLİ SKON - ( Skon - Skons ) - ÇORBA YANI OLABİLECEK , ÇÖREĞİMSİ ÜÇGEN İNGİLİZ EKMEKCİKLERİ -

   *   SCONE :  İngilizlerin genellikle, beş çayında veya sabah kahvaltısında yedikleri, tatlı - tuzlu arası küçük gevrek ekmekciklerdir. Kekten sert, kurabiyeden yumuşak, ısırılınca ağızda dağılan, bizim çöreklerimizi andıran, bir ekmek çeşididir. Geleneksel şekli üçgendir. Üzerine, bir miktar kaymak veya reçel sürülerek yenir. Kolay yapılan bir hamur işi olması ile birlikte, yapılırken uyulması gereken bazı püf noktaları vardır. Bunlar; 1-Kullanılacak tüm malzemelerin soğuk olması gerekmektedir. Bu kabarması için gereklidir. 2- Kuru malzemeler, ayrı bir kapta karıştırılmalı, sıvı malzemeler ise, ayrı bir kapta çırpılmalıdır. 3- Çırpılan sıvı malzemeler, karıştırılan kuru malzemelere ilave edildikten sonra el ile çok fazla yoğurulmamalı, gelişigüzel karıştırılıp, top haline getirilmelidir. Çok yoğrulan hamur pişince, katı ve lezzetsiz olur. 4- El ile şekillendirilirken fazla düzeltilmemeli, doğal haliyle pişirilmelidir. 5- Pişirilirken, süre çok önemlidir. Pişerken, yan taraflarının hafifçe renk değiştirmesi, fırından çıkarılmasını gerektirir. Fırından çıkarıldıktan sonra fırın tepsisinden alınıp, fırın teline koyularak, soğutulmalıdır. 6- Scone çok çabuk pişer. Çok pişirilirse, içi kurur.   * SCONE :  MALZEMELER : 250 gr. elenmiş un ( yaklaşık 2 su bardağı ), 60 gr. tereyağı ( soğuk ), 1 tane yumurta, 175 ml. süt ( yarım bardak ), 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz   SERVİS İÇİN ; Kaymak, veya reçel  HAZIRLANIŞI :  Kuru malzemeler cam bir kapta karıştırılır. Sıvı malzemeler ise ayrı bir cam kapta çırpılır. Sıvı malzemeler, katı malzemelere ilave edilir. Bıçak ucu veya çatal ile karıştırılır. Görüntü, kırıntılı olmalıdır. Gelişigüzel karıştırılıp, top haline getirilir. Tezgah üzerinde, 2-3 cm. kalınlığında el ile esnetilip açılarak, bir daire oluşturulur. Hamur, bıçak ile + ve x şeklinde kesilerek, 8 eşit üçgen parça elde edilir ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden 180 C derecede ısıtılan fırında, yaklaşık 12-15 dakika, kenarları hafifçe renk değiştirip, kahverengi  olmaya başlayıncaya kadar pişirilir ve  fırından çıkarılır. Pişen scone fırın tepsisinden alınarak, ayrı bir yerde soğumaya bırakılır. Üzerine kaymak veya reçel sürülerek, ılık servis yapılır.  Afiyet olsun.    *Hamurun içine, kurutulmuş yaban mersini veya kuru üzümler de ilave edilebilir. * Tüm çorbaların yanında servis yapılabileceği gibi, özellikle; İngiliz çorbalarının yanında servis yapılabilir.  * Scon ' un geleneksel şekli üçgendir. Ancak, yuvarlak olarak da hazırlananları bulunmaktadır.    *  - YABAN   MERSİNLİ   SKON / SKONS -   MALZEMELER :  2 su bardağı un, 3 çorba kaşığı toz şeker, 70 gr. soğuk tereyağı, 1 çorba kaşığı kabartma tozu, yarım su bardağı kuru yaban mersini, 1 su bardağı krema, çay kaşığının ucu ile çok az tuz   HAZIRLANIŞI :  Geniş ve çukur cam kap içine, un elenir. Kabartma tozu eklenerek, karıştırılır. Soğuk tereyağı, bıçak ile küçük küçük kesilerek, elenen una ilave edilir. El veya çatal yardımı ile tereyağı ile un karıştırılır. Karışım, ufalanan kuru ekmek parçaları görünümünde, kopuk kopuk olur. Kuru yaban mersini koyulup, karıştırılır. Krema eklenir ve karıştırılır. Hamur, parça parça olmalıdır. Hamur, kap içinden toplanıp alınır. Elde top yapılarak, mutfak tezgahının üzerine koyulur ve üzerine el ile bastırılır. Hamur hafifçe unlanır ve 1,5-2 cm. kalınlığında olacak şekilde, daire şeklinde yassılaştırılır. Bıçak ile önce + sonra x şeklinde kesilerek, 8 tane eşit büyüklükte, üçgen hamur parçaları elde edilir. Bu üçgen hamur parçaları, üzerlerine bir şey sürülmeden, yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizilir.  Önceden 180 C derecede ısıtılan fırına koyulur. Yaklaşık 10-12 dakika kadar sonra üçgen hamur parçalarının kenarları, hafifçe kahverengileşmeye başlayınca, tepsi fırından çıkartılır. Pişen skonslar, fırın tepsisinden alınarak, fırın teli üzerine yerleştirilip, burada soğuması sağlanır.  Sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapılır. İstenirse üzerlerine; servis yapılırken, kaymak da sürülebilir.  Afiyet olsun.   * Hazırlanan tatlı veya soğuk çorbaların yanında, çorba yanı çöreği olarak servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder