30 Mart 2012 Cuma
2 FARKLI TARİF İLE BAYAT EKMEK ÇORBASI - Tavuk Sulu, Unlu, Kuruyemişli ve Et Sulu, Yumurtalı, Sütlü Bayat Ekmekli Çorba - ( 4 kişilik ) - Sıcak Çorba -
* 1. TARİF : MALZEMELER : 4 dilim bayat ekmek, 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, yarım çay bardağı ceviz içi, 5 su bardağı tavuk suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı, bir tutam karabiber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Bayat ekmekler, lokmalık küpler halinde doğranır. Tencereye, tereyağı koyularak, ısıtılır. Doğranmış ekmekler ilave edilerek, kızartılır. Un ve karabiber ilave edilerek, kavurmaya devam edilir. Salçalar ve iri dövülmüş cevizler ilave edilerek, karıştırılır. Üzerine, tavuk suyu boşaltılır. Karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Çorba kıvam almaya başlayınca, tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Bir taşım daha kaynatılarak ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılarak, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ : '' Bayat Ekmek Çorbası '' hazırlanırken, ekmeklerin bayat ve kuru olması önemlidir. Ancak; asla, küflü olmamalıdır. Küflü ekmekler kullanılmaz. * 2. TARİF : MALZEMELER : Yarım bayat ekmek, 4 su bardağı et suyu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 3 tane yumurta, 3 çorba kaşığı kadar süt, 4 dal maydonoz, yarım çay kaşığı karabiber, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Bayat ekmek, küçük lokmalık parçalara doğranır. Tencereye koyulur ve üzerine et suyu boşaltılarak, orta hararetli ateşte, ekmekler eriyinceye kadar kaynatılır. İçine; tereyağı, karabiber ve tuz ilave edilerek, 10 dakika kadar pişirilir. Çukur bir kapta, 3 yumurtanın sarısı, süt ile çırpılır. Çorba, ateşten alınır. Hazırlanan yumurtalı ve sütlü karışım, yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. Servislik büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; iyice yıkandıktan sonra kurulanıp, ince ince kıyılmış maydanoz serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ : Bayat ekmek çorbasının bir çok hazırlanış şekilleri vardır. a) Sarımsaklı bayat ekmek çorbası b) Pastırmalı bayat ekmek çorbası c ) Köfteli bayat ekmek çorbası vb.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder