6 Mart 2012 Salı
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIYMALI, BEYAZ LAHANA ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane kuru soğan, defne yaprağı, 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 300 gr. beyaz lahana, 500 gr. yağsız dana kıyması, 1 tane havuç, 5 su bardağı içme suyu, 1 çay bardağı süt, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; yarım çay kaşığı çörek otu, yarım çay kaşığı susam, 1 çay kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tereyağında kavrulmuş, 5 diş dövülmüş sarımsak, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi, birkaç dal ince kıyılmış dereotu HAZIRLANIŞI : Kuru soğanın kabukları soyulur. Yıkanır, kurulanır ve ince ince çentilir. Tencereye, tereyağı koyularak, orta hararetli ateşte, eritilir. Soğanlar ilave edilerek, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilir. Suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Un, defne yaprağı, karabiber, kırmızı toz biber ilave edilerek, 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra üzeri kazınmış, yıkanıp kurulandıktan sonra minik minik doğranmış havuçlar ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur. Lahanalar, iyice yıkanıp temizlendikten sonra ince ince kıyılır ve tencereye aktarılır. İçme suyu ve süt ilave edilir. Karıştırılır ve lahanalar yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ara sıra karıştırılan çorba, kıvam alınca, ateşten alınır. Tuz ilavesi ile tuzu ayarlanır. İçinden, defne yaprağı çıkartılır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri için; sarımsakların kabukları soyulur. Yıkanır ve kurulandıktan sonra tuz ile havanda dövülür. 1 çay kaşığı tereyağında, dövülmüş ceviz içi ile birlikte kavrulup, çorbanın üzerinde gezdirilerek, çorbaya ilave edilirler. Çörek otu, susam, kekik, kimyon ve kıyılmış dereotu ile süslenen çorba, turşu eşliğinde, sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun. ** BEYAZ LAHANA : Beyaz lahana, genellikle yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Çorbası, zeytinyağlı ve etli yemeği ve dolması yapılarak kullanılır. Çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilir. Ayrıca, suyu sıkılarak da kullanılmaktadır. Yumurta akı ile karıştırılıp, merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse fayda sağlar. Beyaz lahanada, C - B - E - U vitaminleri ile sodyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi mineraller bulunmaktadır. Beyaz lahana, kırmızı lahana ve kara lahana gibi çeşitleri vardır. * BEYAZ LAHANANIN FAYDALARI: 1- Lahana tohumları, kurt düşürücüdür. 2- Kan şekerini düşürür. 3- Ses kısıklığını giderir. 4- Safra kesesi hastalıklarına faydalıdır. 5- Vücud direncini arttırır, vücudu kuvvetlendirir. 6- Bağırsak sistemini korur. 7- Mikrop öldürücüdür. 8- Cinsel gücü ve isteği arttırır. 9- İştah açıcıdır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı giderir. 10- Romatizma ve siyatik şikayetlerini azaltır. 11- Ülsere karşı koruyucudur. 12- Yağ dokusunda birikmiş toksitleri dışarı atar. 13- Kan dolaşımı bozukluğunu giderir. 14- Bağırsak kanserini önler. 15- Sürekli kulak çınlamasına iyi gelir. İyileştirir. 16- Bahar yorgunluğunu giderir. 17- Lahana suyu cilde canlılık verir. Sivilceli ciltlere de faydalıdır. 18- İçeriğindeki madde ile kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. 19- Lahananın haşlama suyu, nezle ve öksürüğe iyi gelir. Balgamı keser. 20- Yumurta akı ile karışrırılıp, merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse, iyileşme sağlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder