3 Mart 2012 Cumartesi
BALKABAĞI ÇORBASI - Tavuk Sulu, Tavuk Etli, Balkabaklı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 3 dilim ayıklanmış balkabağı, 6 su bardağı içme suyu, 3 tane tavuk göğsü, yarım limonun suyu, yarım limonun rendelenmiş kabuğu, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Tencereye, yıkanmış tavuk gögüs etleri koyulur. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Defne yaprağı, karabiber ve bir tutam tuz atılarak, orta hararetli ateşte, etler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Tavuk etleri yumuşayınca, kevgir ile suyun içinden çıkarılarak, tabak içine alınır. Ilındıktan sonra didiklenir. Didiklenen etin yarısı, çorbanın üzerinde kullanılmak üzere bekletilir. Diğer yarısı ise tekrar, pişirme suyuna ilave edilir. Küçük küpler şeklinde doğranmış balkabağı, limon suyu, limon kabuğu rendesi, zeytinyağı, karabiber ve tuz ilave edilerek, kaynatılır. Kabaklar yumuşayınca, ateşten alınır. El blenderinden geçirilerek, püre haline getirilir. Tekrar ateşe koyularak, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine, ayrılan tavuk etleri serpiştirilir ve sıcak servis yapılır. ( Arzu edilirse, çekirdekleri kavrulur ve içleri çıkarılarak, çorbanın üzeri süslenir. ) Afiyet olsun. ** BİLGİ : BALKABAĞI ( Helvacı kabağı = Kestane kabağı ) : Sarı ve turuncu renkte olup, etli bir meyveye sahiptir. Balkabağı, çeşitli şekillerde pişirilerek, değerlendirilir. Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Hırvatistan ' da bol miktarda yetiştirilir. Meyvenin ağırlığı, 30 - 50 kg. ' a kadar ulaşabilmektedir. Balkabağının eti ve kabuğu çok sert olduğu için, dilimlere ayırmak ve kabuğunu soymak, güç ve emek ister. Balkabağından başka, sakız kabağı ve helvacı kabağı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Kabaklar, salatalık, karpuz, acur ve kavun ile birlikte, '' Baklagiller Familyası '' nı oluştururlar. Kabaklar, hem sebze hem de meyve gurubuna girerler. Balkabağından yemek yapılırsa sebze, kabak tatlısı yapılırsa, meyve olarak nitelendirilirler. Latince adı; Cucurbita pepo ' dur. '' A '' ve '' C '' vitaminleri bulunur. Potasyum içerir. İyi bir lif kaynağıdır. Lifi bol olduğu için, bağırsak tembelliğindede fayda sağlar. Potasyum, fosfor., kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Enerji verir. Kış ayları için, değerli bir besin kaynağıdır. Çekirdeklerinden de yararlanılır. Çekirdekleri kavrularak, kuruyemiş olarak, tüketilir. Balkabağı, beto-karoten kaynağıdır. Sebze ve meyvelerden elde edilen ve vücutta '' A '' vitaminine dönüşen, beta- karoten ise bir çok kanser çeşidini, önlemeye yardımcı olur. Damar sertliğini ve kalp krizini önler. Güçlü bir antioksidandır. Vücudun, enfeksiyonlara karşı, direncini arttırır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu, alzheimer ve kanser çeşitlerine karşı korur. '' A '' vitamini, güzellik vitaminidir. Cildi yumuşatır, tazelik verir. Cildin erken yaşlanmamasını sağlar. Gözleri pırıl pırıl yapar. Mikroplu hastalıklara karşı, vücudun direncini arttırır. Küçük bir tabak balkabağı, günlük beta- karoten ihtiyacının yüzde 25 ' ini ve '' C '' vitamini ihtiyacının yüzde 10 ' unu karşılar. Balkabağında bulunan '' C '' vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasında yardımcı olur. * KABAK ÇEKİRDEĞİ: Kurutulmuş veya kavrulmuş kabak çekirdeği yağı, çinko ve doymamış yağ asidi kaynağıdır. Bu yağ asitleri, prostat problemlerinin giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kabak çekirdeği, yassı ve koyu yeşil renktedir. Sarımtrak beyaz senkli bir kabuk içinde bulunur. Kabuksuz olarak da üretilebilir. Salatalarda da kullanılan kabak çekirdeği, lezzetli bir çerezdir. Mineraller, esansiyel yağlar ve protein bakımından zengindir. Şerit ve solucan düşürme özelliği bulunmaktadır. Prostat büyümelerinin durdurulmasında etkilidir. Mesane iltihabı ve idrar tutulması gibi böbrek rahatsızlıklarını giderir. Eski tarihlerden beri, ev ilaçları olarak, mide bulantılarında ve deniz tutmalarında kullanılmaktadır. Kemik sağlığı ve kan pıhtılaşmasını sağlayan '' K '' vitaminini içerir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını ihtiva ederek, birlikte alınmasını sağlar. Bu da; hormon dengesi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gereklidir. Erkek ve kadınlarda, kemik yoğunluğunu koruyucudur. * GÜNLÜK KABAK ÇEKİRDEĞİ DOZU : 2 tatlı kaşığı veya 20 - 30 gr. dır. Allerjik bir gıda değildir. * BALKABAĞININ SAKLANMASI : Bütün haldeki balkabağı, rutubetsiz ve ışıksız ortamda 2-3 ay süreyle saklanabilmektedir. * BALKABAĞININ TEMİZLENMESİ : Önce, uzunlamasına dilimlenir. Ortasındaki çekirdek yatağı çıkarılır. Kabukları, bıçak ile suyulur. Dilimlenir ve yıkandıktan sonra kullanılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder