17 Mart 2012 Cumartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - YILDIZ ANASONLU, BALIK KÖFTELİ ÇORBA - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya ılık çorba -

 MALZEMELER :  2 dilim bayat ekmek içi, 1 tane kuru soğan, 2 tane taze soğanın yeşil kısmı, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 3-4 dal maydanoz, 2-3 tane yıldız anason, 300 gr. lık somon balığı filetosu ( beyaz etli başka balık da olabilir ), 2 tane defne yaprağı, 1 tane yumurta, 1 çorba kaşığı irmik, 1-2 çorba kaşığı un, 3 su bardağı dolusu haşlanmış büyük boy bezelye, 6 su bardağı balık suyu veya sebze suyu, 1 tane limon, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 tatlı kaşığı anason, 1 çay kaşığı sumak  HAZIRLANIŞI : Bayat ekmek dilimleri, oda sıcaklığındaki su ile ıslatılır. Kuru soğanın  kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince çentilir. Tavada, zeytinyağı ısıtılır. Çentilmiş soğanlar, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ilave edilerek, kısık ateşte, soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Yıkandıktan sonra ince ince kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları ilave edilir. 2 dakika daha kavurmaya devam edilerek, tava ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Islatılan bayat ekmek dilimlerinin suyu iyice sıkılır. Maydanozlar iyice yıkanır ve irice doğranarak, suyu sıkılmış ekmerlerle birlikte  blender kabına kayulur. Somon balığı filetosu, iri parçalar halinde doğranarak, kavrulan soğan ile birlikte blender kabına koyulur. İçine bir tane yumurta kırılır. Blender çalıştırılarak, içindeki malzemeler, püre haline getirilir. Bir kaba alınır ve içine; 1 çorba kaşığı irmik ile 2 veya 3 çorba kaşığı un eklenerek, karıştırılır ve yoğrulur. Küçük mekik biçiminde şekiller verilir. Tencereye, balık suyu veya sebze suyu boşaltılır. İçine defne yaprakları ile yıldız anasonlar koyulur ve orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Hazırlanan küçük mekik şeklindeki balık köfteleri suya atılarak, yaklaşık 5-6 dakika haşlanır. Haşlanmış bezelyeler ilave edilir. Bir limonun suyu sıkılır, kabukları rendelenir. Bir taşım kaynatılarak, ateşten alınır. İçinden, defne yaprakları ile yıldız anasonlar çıkartılır. Çorba, büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzerine; anason ve sumak serpiştirilerek, sıcak veya ılık servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder