27 Mart 2012 Salı

HANGİ AYDA, HANGİ BALIKLAR YENİR ?

 1- OCAK :  Uskumru, lüfer, palamut, istavrit, kefal... Hamsi mevsimi başlar.   2- ŞUBAT :  Kalkan mevsimi başlar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlamakla beraber yenir. Hamsinin en iyi dönemidir. Tekir bolca olur. Gümüşün sırasıdır.   3- MART :  Kefal, kalkan ve levrek ' in en lezzetli zamanıdır. Uskumru artık çirozlaşmaya başlamıştır. Gümüş iyice artmıştır. Lüfer artık kofana halindedir.    4- NİSAN :  Kalkan yine en lezzetli halindedir ve en bol zamanıdır. Mercan, kılıç, kırlangıç, barbunya, levrek iyidir.   5- MAYIS :  İstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, karides, pavurya, iskorpit, kefal, torik, palamut, hamsi. İstavrit yağını kaybetmiştir.   6- HAZİRAN :  Balığın en az bulunduğu dönemdir. Tekir, barbunya, mercan, sinagrit, levrek ve eşkina bulunur.   7- TEMMUZ :  Sardalya mevsimi başlar. Kalyoz ve izmarit tavaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine en iyi balıktır. İstakoz ve böcek bolca çıkar.   8- AĞUSTOZ :  Çingene palamudu mevsimi başlar. Sardalya ve kılıcın ise en lezzetli zamanıdır. Kalyozun tavası ve pilakisi yapılır. İzmarit, ızgaralık hale gelmiştir.   9- EYLÜL :  Sardalya, kılıç ve lüfer turfandadır. İzmarit ve kırlangıç bolca çıkar.   10- EKİM :  Lüferin en lezzetli zamanıdır. Palamut akını beklenir. Uskumru kendini göstermeye başlar. Tekir, barbunya, levrek ve sinagrit, gümüş gibi balıklar boldur.   11- Uskumrunun en iyi zamanıdır. Ekim ayındaki balıklar, aynı lezzetle bulunur. Pisi balığının en nefis olduğu dönemdir. Palamut ve torik lakerdalarının en çok yapıldığı dönemdir.   12- ARALIK :  Uskumru, lüfer, palamut yağlıdır. Her türlü yemeği yapılır. İstavridin en iyi dönemidir. Tekir balığı boldur.     ** BİLGİ :  * Taze balığın gözleri, parlak ve nemli olur. Eti sıkıdır. Solungaçları, pembe olur. * Pahalı ve ucuz balık arasında, besin değeri yönünden, bir fark yoktur.  * Balık haşladığımız suyu  '' balık çorbası '' yaparak değerlendirebiliriz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder