27 Mart 2012 Salı
HANGİ AYDA, HANGİ BALIKLAR YENİR ?
1- OCAK : Uskumru, lüfer, palamut, istavrit, kefal... Hamsi mevsimi başlar. 2- ŞUBAT : Kalkan mevsimi başlar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlamakla beraber yenir. Hamsinin en iyi dönemidir. Tekir bolca olur. Gümüşün sırasıdır. 3- MART : Kefal, kalkan ve levrek ' in en lezzetli zamanıdır. Uskumru artık çirozlaşmaya başlamıştır. Gümüş iyice artmıştır. Lüfer artık kofana halindedir. 4- NİSAN : Kalkan yine en lezzetli halindedir ve en bol zamanıdır. Mercan, kılıç, kırlangıç, barbunya, levrek iyidir. 5- MAYIS : İstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, karides, pavurya, iskorpit, kefal, torik, palamut, hamsi. İstavrit yağını kaybetmiştir. 6- HAZİRAN : Balığın en az bulunduğu dönemdir. Tekir, barbunya, mercan, sinagrit, levrek ve eşkina bulunur. 7- TEMMUZ : Sardalya mevsimi başlar. Kalyoz ve izmarit tavaya elverişlidir. Tekir ve barbunya yine en iyi balıktır. İstakoz ve böcek bolca çıkar. 8- AĞUSTOZ : Çingene palamudu mevsimi başlar. Sardalya ve kılıcın ise en lezzetli zamanıdır. Kalyozun tavası ve pilakisi yapılır. İzmarit, ızgaralık hale gelmiştir. 9- EYLÜL : Sardalya, kılıç ve lüfer turfandadır. İzmarit ve kırlangıç bolca çıkar. 10- EKİM : Lüferin en lezzetli zamanıdır. Palamut akını beklenir. Uskumru kendini göstermeye başlar. Tekir, barbunya, levrek ve sinagrit, gümüş gibi balıklar boldur. 11- Uskumrunun en iyi zamanıdır. Ekim ayındaki balıklar, aynı lezzetle bulunur. Pisi balığının en nefis olduğu dönemdir. Palamut ve torik lakerdalarının en çok yapıldığı dönemdir. 12- ARALIK : Uskumru, lüfer, palamut yağlıdır. Her türlü yemeği yapılır. İstavridin en iyi dönemidir. Tekir balığı boldur. ** BİLGİ : * Taze balığın gözleri, parlak ve nemli olur. Eti sıkıdır. Solungaçları, pembe olur. * Pahalı ve ucuz balık arasında, besin değeri yönünden, bir fark yoktur. * Balık haşladığımız suyu '' balık çorbası '' yaparak değerlendirebiliriz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder