13 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - KIŞ SEBZELİ ve DÖVÜLMÜŞ DAMLA SAKIZLI LAHANA ÇORBASI - ( 8 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. lık beyaz veya kırmızı lahana, 1 tane kuru soğan, 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı süt, 7 su bardağı hindi suyu, 1 tane yaprakları ile birlikte kereviz, 1 dal pırasa, 2 tane havuç, 3 tane yeşil sivri biber, 1 tane limon, 1 tane defne yaprağı, bir tutam köri, yeterli miktarda tuz  ÜZERİ İÇİN; 1 küçük demet dereotu   HAZIRLANIŞI :  Beyaz veya kırmızı lahananın dış yaprağı çıkartılır ve iyice yıkanarak, ince ince kıyılır. Kuru soğanın ve sarımsakların kabukları soyularak, ince ince doğranır. Kerevizin kabukları soyulur ve yaprakları ile birlikte iyice yıkanarak, rendelenir veya minik minik doğranır. Limon sıkılmış suda bekletilir. Pırasanın üst kısmı çıkartılır ve iyice yıkanarak, ince ince kıyılır. Havucun üzeri kazınır ve rendelenir veya minik minik doğranır. Sivri biberler iyice yıkanır, ortadan ikiye ayrılır ve tohumları çıkartılır. Hazırlanan tüm sebzeler limon sıkılmış suda bekletilirken, tencereye tereyağı ve zeytinyağı koyularak, ısıtılır. Soğanlar, sarımsaklar ve defne yaprağı ilave edilerek, pembeleştirilir.Un ilave edilerek, kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Hazırlanan ve limonlu suda bekletilen sebzelerin suları süzülerek, sebzeler ilave edilir. İnce kıyılmış lahanalar da eklenir. Biraz kavrulduktan sonra üzerine; süt ile hindi suyu boşaltılır. 3-4 parça damla sakızı dövülerek, ilave edilir ve çorba karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Arada sırada kontrol edilerek, gerekirse karıştırılır. Yaklaşık, 30-40 dakika orta hararetli ateşte kaynatıldıktan sonra kıvam alan çorba, ateşten alınır. Defne yaprağı çıkartılır. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; iyice yıkandıktan sonra ince ince kıyılmış dereotu ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder