29 Mart 2012 Perşembe
SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ÇILBIR YUMURTALI, KARIŞIK OT ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak veya ılık çorba -
MALZEMELER : 1 kg. karışık mevsimlik otlar ( ısırgan otu, arap saçı otu, ebegümeci vb. ), 1 tane kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 6 tane yumurta ( kişi sayısına göre kullanılacaktır ), 5 tane patates, yarım demet maydanoz, 6 - 7 su bardağı ılık içme suyu, yarım çay kaşığı kırmızı toz veya pul biber, yeterli miktarda tuz ÜZERİ İÇİN ; 1 çay kaşığı her renkten taze çekilmiş karabiber HAZIRLANIŞI : Taze mevsimlik otlar ayıklanır. Yarım saat kadar suda bekletildikten sonra iyice yıkanıp temizlenir. 5-10 dakika da 1 kahve fincanı sirkeli suda bekletildikten sonra suyu süzülür. Tencerede, 6 su bardağı su kaynatılır. Otlar, bu kaynamış suya batırılır ve 1 dakika kadar bekletildikten sonra çıkarılır ve buzlu suyun içine atılıp, birkaç dakika bekletildikten sonra suyu süzdürülür. İki el yardımı ile iyice sıkılarak, fazla suyu akıtılır. Keskin bir bıçak ile doğranır. Patatesler soyulup yıkandıktan sonra kurulanır ve küçük küpler şeklinde doğranır. Soğanın kabukları soyulur, yıkanıp kurulandıktan sonra rendelenir ve tencereye koyulur. Zeytinyağı ilavesi ile hafif ateşte soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Doğranan otlar ilave edilir ve 5-6 dakika karıştırılarak kavrulur. Yıkanıp, ince kıyılmış maydanoz ile tuz ilave edilir. Sarımsakların kabukları soyulur ve tahta havanda dövülerek, tencereye ilave edilir. Küp şeklinde doğranan patatesler ilave edilir. Üzerine, 6 -7 su bardağı ılık içme suyu boşaltılır ve karıştırılır. Kırmızı toz veya pul biber ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve hafif ateşte, 30 dakika kadar pişirilir. 30 dakika sonunda, ateş daha çok kısılır ve çorbaya aralıklı olarak, yumurtalar kırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. 3-4 dakika daha, yumurtaların beyazları katılaşıncaya kadar pişirilir ve ateşten alınır. Üzerine; her renkten taze çekilmiş karabiber serpiştirilerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * Bu çorbanın özelliği; içine kırılan yumurtaların, bol çorba suyu içinde, çılbır gibi pişirilmesidir. Yumurtaların beyazları, sarılarını tam olarak örtmelidir. Bunun için, yumurtalar çok kısık ateşte kırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve 3-4 dakika daha, kısık ateşte pişirilerek, ateşten alınır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder