19 Mart 2012 Pazartesi

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ZERDEÇALLI HAVUÇ TOPLU, HAVUÇ ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER :  500 gr. havuç, 5 su bardağı içme suyu, 1 su bardağı süt, 1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi, yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı toz biber, 2 çorba kaşığı un, 2 çay kaşığı toz zerdeçal, 1 çay bardağı irmik, 3 diş sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 tane defne yaprağı, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN; 3 tane taze soğanın yeşil dalları, yarım demet dereotu, enlemesine 2 eşit parçaya bölünmüş 3 tane küçük çeri domatesi   HAZIRLANIŞI :  Havuçların üzeri kazınır, yıkanır, kurulanır ve  iri parçalar halinde doğranarak, tencereye koyulur. Yıkanan, defne yaprakları ilave edilir. Yarım limonun suyu sıkılır. Limon kabuğu rendesi, 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiber ile kırmızı toz biber koyulur.  Üzerini 2 parmak geçecek miktarda su ilave edilir ve orta hararetli ateşte, tencerenin kapağı kapatılarak, kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır ve kısık ateşte, havuçlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık, 15-20 dakika daha pişirildikten sonra ateşten alınır. İçinden, defne yaprakları çıkartılır. Patates ezme  el aleti ile sıcakken ezilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve  dinlendirilerek, soğutulur. Ayrı bir tencerede, tereyağı ile zeytinyağı ısıtılır. Un ilave edilir ve un pembeleşinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Süt, zerdeçal ve haşlanıp ezilen havuçlar  ilave edilir.  Karıştırılarak, 10 - 15 dakika daha pişirilerek, bütünleştirilir. Yarısı, ayrı bir kap içersine alınır. Tenceredeki yarım malzemeye, 5 su bardağı, oda sıcaklığında içme suyu ilave edilir ve karıştırılarak, kaynamaya bırakılır. Bu sırada, kap içine ayrılan, yarım malzemeye, irmik ilave edilir ve yoğrulur. Küçük parçalar kopartılıp, avuç içinde yuvarlanarak, cevizden küçük toplar hazırlanır. Servis tabağına dizilir. Kaynamakta olan çorbanın, ateşi kısılır. 15-20 dakika da kısık ateşte pişirilerek, kıvam aldırılan çorba, ateşten alınır, tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır ve büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzeri; yıkanmış ve kurulanmış, minik dereotu yaprakları ile enine 2 eşit parçaya kesilmiş küçük çeri domatesleri ile süslenerek, hazırlanan havuç topları eşliğinde, sofyaya götürülür. Çorba tabaklarına, havuç toplarından birkaç tane koyulduktan sonra üzerine 1 veya 2 kepçe sıcak çorba ilave edilerek, servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder