30 Mart 2012 Cuma
EKMEK AŞI - Merzifon Mutfağı - - Bayat ekmekli, Süzme yoğurtlu, Kıymalı, Yumurtalı Çorba - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -
MALZEMELER : 1 tane ev ekmeği ( köy ekmeği ), 1 su bardağı süzme yoğurt ( katık ), 3 diş sarımsak, 150 gr. kıyma, 1 tane kuru soğan, 3 tane yumurta, 1-2 çorba kaşığı salça, yaklaşık 6 su bardağı kadar su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı nane, yeterli miktarda tuz HAZIRLANIŞI : Bayatlamış köy ekmeği, lokmalık parçalar halinde doğranır. Tencereye, 6 su bardağı kadar su koyularak, orta hararetli ateşte, tencerenin kapağı kapalı olarak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra ateş söndürülür ve 1-2 dakika beklenir. Tencerenin kapağı açılır. Tuz ve doğranan bayat ekmek parçaları ilave edilir. Karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılarak, bekletilir. Diğer tarafta; İnce ince çentilmiş soğanlar 2 çorba kaşığı zeytinyağında kavrulur. Kıyma eklenerek, kavurmaya devam edilir. Kavrulunca, ateş kısılır ve üzerine yumurtalar kırılır. Yumurtaların pişmesi beklenir. Yumurtalar pişince, salça, karabiber, tuz, taze veya kuru nane ilave edilir. Dövülmüş sarımsak, süzme yoğurda eklenerek karıştırılır ve çorbaya ilave edilir. Karıştırılır. Üzerine, kıymalı sos dökülerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun. * BİLGİ : '' EKMEK AŞI '' MERZİFON ' un meşhur çorbasıdır. Genellikle; bayatlamış ev ekmeği dediğimiz '' Köy Ekmeği '' n den yapılır. Günümüzde; '' Ekmek Çorbası '' denilir. ** Ekmek Çorbaları, kuru ve bayat ekmekler kullanılarak hazırlanırlar. Burada; önemle dikkat edilmesi gereken husus, ekmeklerin küflü olmamalarıdır. Bu çorbalarda, küflenmeden kuruyup bayatlayan ekmekler kullanılır. ** EKMEĞİ TAZELEMEK : Bayat ekmek, kevgire koyulur. Üzerine, tencere kapağı kapatılır. Kevgir, içi ekmeklere değmeyecek seviyede su dolu tencerenin içine oturtulur. Tencere, ateşe oturtulur. Su kaynayınca, tencere ateşten alınır. Tencerenin kapağı açıldığında, bayat ekmeklerin taptaze olduğu görülür. * EKMEĞİN SİNDİRİMİ : Ekmeğin kabuğu, içinden daha kolay sindirilir. Ancak, iyi çiğnemek gerekir. Sıcak ekmeğin içinde, su oranı fazla olduğu için, mide salgılarının çalışmasını olumsuz etkiler. Sıcak ekmeği, bir süre dinlendirdikten sonra yemek, sağlık açısından daha olumludur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder