13 Mart 2012 Salı

SEVGİ ' NİN SPESYAL ÇORBASI - ANASONLU, KIRLANGIÇ BALIĞI ÇORBASI - ( 6 kişilik ) - Sıcak Çorba -

 MALZEMELER : 600 gr. kırlangıç balığı filetosu, 1 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı un, 8 tane kültür mantarı, 1 tane kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1 çay bardağı krema veya süzme yoğurt, 2 tane defne yaprağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, yeterli miktarda tuz   ÜZERİ İÇİN;  Kıyılmış dereotu, 1 çorba kaşığı anason   HAZIRLANIŞI :  Kırlangıç balığı filetosu, küçük lokmalıklar halinde doğranır. Kültür mantarlarının sapları çıkarılır. İyice yıkanır ve limon suyu sıkılmış su dolu kapta bekletilir. ( kararmamaları için ) İnce ince kıyılır. Tavada, zeytinyağı ısıtılır, kıyılmış mantarlar ilave edilerek, suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur ve ateşten alınır. Tencerede, tereyağı eritilir.Kabukları soyulup, yıkandıktan sonra ince ince çentilmiş kuru soğan ile kabukları soyulup, yıkandıktan sonra ince ince kıyılmış sarımsaklar, defne yaprakları ilave edilerek, kavrulur. Balık suyu veya içme suyu, yavaş yavaş ilave edilerek, karıştırılır. Birkaç taşım kaynatılır ve balık etleri ile mantarlar ilave edilir. Tuz ilave edilerek, tuzu ayarlanır. Anason ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak, 10 dakika kadar pişirilir. Kremaya, çorbadan bir kepçe alınıp, karıştırılarak inceltilir ve çorbaya ilave edilir. ( krema yerine, süzme yoğurt da kullanılabilir ) Bir taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır. Büyük servis kasesine boşaltılır. Üzeri; Kıyılmış dereotu ve anason ile süslenerek, sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.     ** BİLGİ:  * ANASON :  Maydanozgiller familyasındandır. Anavatanı Asya ' dır. 50 - 60 cm. boyunda, 1 yıllık otsu bir bitkidir. Rakının ham maddesidir. Kokulu tohumları, hamur işlerinde de kullanılır. Çok eski bir kültür bitkisidir. Ülkemizde; İzmir, Antalya, Balıkesir ve Aydın ' da yetiştirilmektedir. Keskin kokusunu, içindeki  ''Anethol '' isimli yağdan alır. Kullanılan kısımları, sadece tohumlarıdır.  * ANASONUN  FAYDALARI :  1- Hazmı kolaylaştırır. 2- İştahsızlığı ve yemeklere karşı tiksintiyi giderir. 3- Mide ve bağırsak gazlarını söker. 4- Göğüs yumuşatıcıdır. 5- Sindirim sistemini düzenler. 6- Süt veren annelerin sütünü arttırır. 7- Hazımsızlığa iyi gelir. 8- Kan dolaşımını düzenler. 9- Sakinleştirir. 10- Vücuddaki su miktarını arttırır. 11- Hamilelerde, düşük yaptırma riski bulunduğundan, kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder