29 Mart 2012 Perşembe

GAZPACHO - SOĞUK DOMATES VE SALATALIK ÇORBASI - - İSPANYA - ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -

 MALZEMELER :  1 kg. domates, 2 tane salatalık, 2 tane arpacık soğanı, 3 diş sarımsak, 1 tane acı kırmızı salçalık biber, 2 tane yeşil sivri biber, 1 çay kaşığı fesleğen sosu, 1 çorba kaşığı elma sirkesi veya nar ekşisi, 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber, 2 tane kesme şeker, yeterli miktarda tuz, kızartılmış ekmek küpleri veya  3 dilim su ile ıslatılıp sıkılmış bayat ekmek,  6 su bardağı su    HAZIRLANIŞI :  Tencerede zeytinyağı ısıtılır. Arpacık soğanlarının kabukları soyulur, yıkanır, kurulanır ve küçük küpler halinde doğranıp, tencereye koyulur. Kabukları soyulduktan sonra yıkanıp kurulanan ve dört eşit parçaya ayrılan sarımsaklar da tencereye ilave edilir. Tencere, orta hararetli ateşe oturtulur ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. 1 su bardağı ılık su eklenerek, tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika kadar pişirilir. Domatesler, biberler ve salatalıklar yıkanır, kabukları soyulup, ince ince doğranır. Tencereye ilave edilir ve tencere hemen ateşten alınır. Hemen karıştırılır. Tencere bir daha ateş üzerine koyulmaz. Blenderden geçirilir. 5 su bardağı su, elma sirkesi veya nar ekşisi, karabiber, kesme şeker ve yeterli miktarda tuz ilave edilir. ilave edilir. Islatılıp, suyu sıkılmış bayat ekmekler veya küp doğranıp, kızartılmış ekmekler ilave edilir. Çorba, büyük servis kasesine boşaltılır ve buzdolabına koyulur. En az 2-3 saat soğutulur ve soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.     * GAZPACHO :  Gazpacho, Güney Andaluzya ' nın İspanyol bölgesine ait soğuk olarak tüketilen sıvı bir salata ( soğuk çorba ) olarak tarif edilir. Daha çok, fakir halkın tükettiği bir yiyecektir. Andaluzya ' nın sahil şeridi; kızarmış balığıyla, kırsal şeridi ise; gazpacho, yani soğuk çorbası ile tanınmıştır. İspanyol bölgesinin en meşhur çorbalarından olan gazpacho, pişirilmeden de hazırlanabilir. Su hariç, tüm malzemeler, blenderden geçirilir, daha sonra su ilave edilip karıştırılarak, buzdolabında birkaç saat soğutulduktan sonra servis edilebilir. İlk gazpacho; Sevilla ve Cordoba ' da ekmek, sarımsak, yağ ve su ile hazırlanmıştır. En eski gazpacho tarifi budur. Daha sonraki ilaveleri ile günümüzdeki şeklini almıştır. İspanya ' nın komşusu, Portekiz ' de de sevilerek tüketilen gazpocho ' nun, buradaki adı '' gaspacho '' dur. Sıcak yaz günlerinde, serinletici ve hararet giderici olma özelliği ile, İspanyolların vaz geçilmezi olan, salata da denilebilen bu çorba, aynı zamanda, malzemelerin çiğ olarak kullanılması sebebiyle  vitamin ve mineraller bakımından da oldukça zengindir. EN MEŞHUR GAZPACHO TÜRLERİ ; 1-  GELENEKSEL : En geleneksel olanı ve en çok bilinenidir. Gazpochoyu ilk kez deneyecek olanların bununla başlaması doğru olur. Temel tadı öğrendikten sonra diğerlerinin farkı daha iyi anlaşılacaktır. 2- AJO BLANCO : Beyaz renklidir. Bu gazpachoda kullanılan bademler, sütte bekletildikten sonra kullanılırsa, çorbaya, kremamsı bir lezzet verir. 3- GAZPACHO MANCHEGO : Bu tarif, İspanya ' nın Mancha bölgesinden çıkmıştır. Bilinen gazpacho  ' dan çok farklıdır. Genellikle tavşan eti olmak üzere; et, haşlanmış katı yumurta ve mantar kullanılır. Ilık servis yapılır. Malzemeler, ayrı bir kap içinde getirilir ve istenilen miktarda eklenir. 4- VICHYSSOİSE :  Fıransız tarzında hazırlanan bu gazpacho çeşidinde; pırasa püresi, soğan, patates, krema ve tavuk kullanılır. 5-SALMOREJO :  Geleneksel gazpacho ' ya çok benzemekle birlikte daha çok malzeme kullanılmıştır. İçimi yumuşaktır. Cordoba bölgesine aittir. Domates, ekmek, yağ, sarımsak ve sirke ile hazırlanır. Domateslerin kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Janbon ve haşlanmış yumurta ile servis yapılır. Kanarya Adaları ' nın spesyalidir. Tavşan eti, paprika ve acı biber ile hazırlanır. 6- TÜRK GAZPACHOSU :  Enteresan gelse de, zengin '' Türk Mutfağı '' farkında olmadan bize yüzyıllardır değişik gazpacholar sunmaktadır. Bunlar; İç Anadolu Bölgesi kökenli, '' Ayran Çorbası '' ve '' Cacık '' tır.   * TÜRK GAZPACHOSU : MALZEMELER ; Yarım demet ince kıyılmış taze soğan, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı un, 3 su bardağı yoğurt, taze nane, istenilen miktarlarda toz şeker  ve tuz   HAZIRLANIŞI :  Tencerede, ince kıyılmış taze soğan ile şeker, orta hararetli ateşte, 1-2 dakika kavrulur. Un, yoğurt ve 1 çay bardağı su blenderde karıştırılır. Tenceredeki soğana ilave edilir. 10 15 dakika kadar pişirilerek, soğumaya bırakılır. Soğuyunca, buzdolabında en az 3 saat bekletilir.Taze nane ile buz gibi servis yapılır. * GAZPACHO  ( Pişirilmeden hazırlanan gazpacho tarifi ) :  MALZEMELER :  1 kg. domates, 2 tane salatalık, 2 tane dolmalık biber ( her renkten olabilir ), 1 tane soğan ( halka halka doğranmış ), 2 diş sarımsak ( ezilmiş ), 4-5 dilim köy ekmeği ( esmer ekmek ), 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı et suyu, 1 çay kaşığı taze çekilmiş her renkten karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, yarım tatlı kaşığı tuz  HAZIRLANIŞI : Domates, biber ve salatalıktan, birer tane ayrılır. İyice yıkanıp kurulanmış domateslerin, kabukları soyulur ve küp küp doğranır. İyice yıkanıp kurulanmış salatalığın, kabuğu soyulmadan küp küp doğranır. İyice yıkanıp kurulanmış dolmalık biber tohumları çıkarıldıktan sonra küp küp doğranır. Doğranan tüm malzemeler, çukur bir kaba koyulur. Zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edilerek, üzerine kapak kapatılarak, buzdolabında en az 2 saat bekletilir. Bir kap içine, ekmeklerin içi ufalanır. Üzerine, et suyu ve sirke ilave edilir. Tüm malzemeler blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Kırmızı pul biber ilave edilir. Birer tane ayırdığımız, domates, biber ve salatalık iyice yıkanıp kurulandıktan sonra biberin ve domatesin çekirdekleri çıkarılır. Ayrı bir kap içine; domates, biber ve salatalıklar küp küp doğranır. Soğuk çorba, servis tabaklarına, buz parçaları ile birlikte koyulur. Küp doğranmış domates, biber ve salatalıklar da üzerine ilave edilerek, servis yapılır. Afiyet olsun.   * İNGİLİZ GAZPACOSU :  MALZEMELER : 2 tane avokado, 1 tane küp doğranmış kuru soğan, 600 ml. soğuk tavuk suyu, 1 diş ezilmiş sarımsak, 30 ml. zeytinyağı, 250 ml. krema, isteğe bağlı olarak su teresi HAZIRLANIŞI :  Avokadolar, yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulur ve ikiye bölünerek, ortasındaki çekirdek çıkarılır. Blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Tencerede zeytinyağı ısıtılır. Kıyılmış soğanlar ilave edilerek, 2-3 dakika kavrulur. Soğuk tavuk suyuna, ezilmiş sarımsak ve diğer malzemelerilave edilir. Tuz, karabiber ve krema eklenir. Su teresi yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince kıyılıp, çorbaya ilave edilir ve çorba, buz gibi servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder