29 Mart 2012 Perşembe

SOĞUK, KIRMIZI PANCAR ÇORBASI ( 6 kişilik ) - Soğuk Çorba -

 MALZEMELER :  4 tane kırmızı pancar, 1 tane yeşil ekşi elma, 2 dal taze soğan, 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 3 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 su bardağı süzme yoğurt veya kefir, 5 su bardağı pancarın haşlama suyu, yarım çay kaşığı tuz, bir tutam karabiber   ÜZERİ İÇİN ; Taze nane yaprakları ve 1 çorba kaşığı susam, yarım çay kaşığı çörek otu   HAZIRLANIŞI :  Pancarlar, iyice yıkanır. Tencereye koyulur. Üzerine, 6 su bardağı içme suyu boşaltılır ve orta hararetli ateşte, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayınca, tencereden çıkarılarak, tabak içinde ılınmaya bırakılır. Ilınınca, kabukları soyulur. Doğranır. Yeşil, ekşi elma yıkanır, kurulanır ve kabukları soyularak, doğranır. Taze soğan, ayıklanır, yıkanıp kurulandıktan sonra ince ince doğranır. Sarımsakların kabukları soyulur, yıkanıp kurulanır ve birkaç parçaya bölünür. Hazırlanan bütün bu malzemeler, blenderden geçirilerek, püre haline getirilir. Elma sirkesi, süzme yoğurt, tuz, karabiber ve 5 su bardağı pancarın haşlama suyu ilave edilerek, iyice karıştırılır. Büyük çorba kasesine boşaltılır. Üzeri; yıkanıp kurulanmış taze nane yaprakları ile süslenir. Susam ve çörek otu serpiştirilir ve buzdolabında 1 gece bekletilerek veya en az 2-3 saat bekletilerek, buz parçaları eşliğinde, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun.    * İstenirse içine; 1 çay bardağı toz badem, antep fıstığı, yer fıstığı veya fındık da ilave edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder